Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" дава старт на Десетия международен литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", съобщиха организаторите.
Десетият конкурс на "Алеф" е посветен на 80-ата годишнина от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта на хитлеристка Германия и е на тема: "История за мрак и светлина". Чрез въображението си участниците ще трябва да се пренесат в "мрака" на Холокоста, да разкажат за преследваните, но и за "светлината" - за ценностите, ръководили достойните хора в онези съдбовни години. Да докажат, че между мрака и светлината стои човеколюбието.
Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката (МОН), Националния дворец на децата и Министерството на културата. Включен е и в Националния календар на МОН.
За юбилейното издание на надпреварата "Алеф" дава още една възможност за участие, като разширява състезателните категории. Освен за написването на най-добър художествен разказ, младежите ще могат да се състезават и за създаването на най-добър видео разказ.
Конкурсът е насочен към учениците от осми до 12-и клас в цялата страна и Европа. Те трябва да създадат художествен или видео разказ на основата на исторически факти, в който да вложат и своята фантазия. Участниците ще трябва да насочат вниманието си към безпрецедентния акт на спасяване на българските евреи по време на Холокоста. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното (чрез видео разказ) учениците ще трябва да представят тревожното време от Втората световна война, страхът на преследваните евреи и смелостта на достойни българи спасители. Творби, които стъпват на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Поощрява се изследователският дух на авторите - като издирването на очевидци на събитията или техни наследници и творчески да пресъздадат спомените им. Творческият подход към темата ще бъде високо оценен.
Конкурсът започва на 1 октомври 2022 г. и ще продължи до 2 февруари 2023 г., когато е крайният срок за получаване на ученическите творби. 
Художествените разкази трябва да бъдат с обем до 5 страници. Могат да съдържат индивидуални спомени, интервю по темата, да документират лична история, да покажат места, където са се развили драматичните събития преди 80 години. Флашмоб, артистични възстановки, направени от учениците, сценично разиграване на сюжети са само посоки, в които учениците могат да разгърнат заложбите си. Могат да бъдат заснети на телефон, запаметени в облак. Връзката за видеозаписите или разказите трябва да бъдат получени на адрес: [email protected]
Литературните творби ще бъдат оценявани от авторитетно жури - писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Асен Йорданов и Алберта Алкалай - създател на конкурса. Видео разказите ще бъдат оценявани от телевизионера и публицист Георги Тошев. Победителите ще получат парични награди, но са предвидени и много други стимули.
Всички номинирани автори ще бъдат поканени да участват в тридневния Международен младежки литературен фестивал "Приятелството - смисъл и спасение", който Център "Алеф" ще организира за втора поредна година в Бургас. Освен тържествената церемония по награждаване, фестивалът ще съдържа: прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, литературни четения и др. Младите творци ще общуват в неформална обстановка, ще създадат нови приятелства и перспективни контакти.
Заелите призови места /първо, второ и трето/ в конкурса ще получат парични награди, както и правото да кандидатстват за получаване на годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 
Номинираните литературни творби ще бъдат издадени в сборник - шесто поред книжно издание на "Алеф". Номинираните видео разкази ще бъдат публикувани в Ютюб. Всички номинирани творби ще бъдат достъпни в сайта на "Алеф" - http://alef-bg.org/.
Конкурсът "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" е утвърден престижен международен форум за младежко творчество. До момента в него са участвали над 1500 младежи от България, Австрия, Полша, Германия, Израел, Словакия, Полша, Украйна, Латвия, Унгария. Надпреварата не само дава трибуна за проявление на творчески умения, но се доказва и като средство за изграждане на гражданска позиция, за формиране на човешки добродетели и превръщането им в личностна същност. Това е особено важно днес, когато съвременната реалност поставя пред изпитание моралните качества на хората, отбелязват организаторите.