Ръководителят на археологическия обект “Праисторически комплекс Солницата край Провадия” академик Васил Николов отправи лична покана към желаещите да посетят солодобивния и градски център. Поканата е публикувана на фейсбук страницата на обекта. 
Денят на отворените врати е обявен за Деня на Независимостта - 22 септември.
“Каня ви и от името на моя екип да дойдете при нас на 22 септември, четвъртък, в “деня на отворените врати”, за да ви покажем и разкажем това, което знаем за най-стария солодобивен и градски център в Европа от VІ и V хилядолетие пр. Хр. – Провадия-Солницата. Последната ни такава среща беше преди три години; заради пандемията можем да ви поканим отново едва сега. Но през трите години продължихме археологическите проучвания, консервацията, аварийната реставрация и социализацията на древния паметник, открихме много нови предмети на древната култура - има какво да ви покажем”, пише в посланието на акад. Николов.
Денят на отворени врати ще е от 8:00 до 15:00 ч. Влизането ще става с интервал около 15 мин., откъм паркинга, на групи до 50 души. В началото на гостите ще бъде представена обща информация за археологическия комплекс, а след това член на екипа ще поведе групата по маркирания маршрут. Гостите ще могат да се качат до горното ниво на селищната могила с възможност за широк поглед към югозападната и южната страна на паметника, ще могат да обиколят могилата и ще получат допълнителна информация и от други членове на археологическия екип за това, което може да се види, включително пред запазената западна част на най-късната укрепителна система с радиалните структури и последните по време солодобивни съоръжения. 
“Обиколката трае около 45 - 50 мин. Посещението и беседите са безплатни, но на фона на минималното държавно финансиране през тази година не бихме отказали дарения за продължаване на извършваните на обекта специализирани дейности. Може да получите и сувенири, които ще привлекат вашето внимание”, отбелязва акад. Николов. Той отправя молба към гостите, които ще посетят археологическия обект, да не се отклоняват от маршрута. Ученият отбелязва, че по време на обиколката пушенето е силно нежелателно, както и хвърлянето на отпадъци. В зависимост от климатичната ситуация е препоръчително носенето на шапка за слънце и бутилка вода. Препоръчвам подходящи за неравен терен леки обувки, съветва още гостите на обекта акад. Николов. Той допълва, че в някои часове струпването на желаещи да посетят Солницата е по-голямо, поради тази причина на паркинга пред входа са организирали забавления за децата. 

“За да могат малките посетители да усетят тръпката от досега с древността, ще създадем “археологически” детски кът. В него децата ще видят как е добивана солта в късната праистория – ще покажем изваряване на разсол по древната технология. Малките художници ще могат да оцветят рисунки на праисторически керамични съдове, открити през миналите сезони в Солницата, а най-ентусиазираните ще имат възможност сами да разкрият праисторически артефакти в “културния пласт”, посочва в поканата си археологът. /ИРС