От вторник Италия е  за втори път с жена председател на висш съд, след като 74-годишната Силвана Шара беше избрана за председател на Конституционния съд, а настоящият министър на правосъдието в оставка Марта Картабия изкара едногодишен мандат от 2019 до 2020 г.
Шара, родена в Трани, Пулия, на 24 юли 1948 г., беше първата жена, избрана във висшия съд през 2014 г.
Шара, юрист и академик, специализиран в трудовото право, победи своята колежка от конституционния съд Дария Де Претис, на 65 години, на финалното гласуване във вторник.
Тя победи и специалиста по административно право Де Петрис с един глас, с осем на седем, в гласуването, за да наследи бившия премиер Джулиано Амато, който се пенсионира, след като достигна възрастта за пенсиониране от 84 години.
„Имам привилегията да имам бяла коса, може би съдът е искал да възнагради критерия за старшинство“, каза Скиара, която е с девет години по-възрастна от своя съперник Де Претис.
Основната задача на председателя на Конституционния съд е да гарантира, че законите и поведението са в съответствие с следвоенната антифашистка италианска конституция.
Шара преподава европейско трудово и социално право в Европейския университетски институт между 1994 и 2003 г.
Тя е била професор по трудово право в Университета на Флоренция и в Университета на Сиена, преди да бъде назначена в Конституционния съд от италианския парламент на 6 ноември 2014 г. При гласуването в парламента тя получи 630 от необходимите 570 гласа и положи клетва на 11 ноември 2014 г.
Шара стана първата жена, избрана от италианския парламент за съдия в Конституционния съд.
Преди това е била сътрудник в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и в Юридическия факултет на Харвард (1974-1976).
Била е стипендиант на „Фулбрайт“ и гост-професор в няколко университета, сред които Уоруик, Колумбийския университет, Кеймбридж, Стокхолм, Лунд, Университетски колеж Лондон.
Тя е доктор хонорис кауза по право в университетите в Стокхолм (2006) и Хаселт (2012).
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с италианската агенция АНСА)