Двама души са били убити в иранската провинция Керманшах по време на протести след смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция на страната, предаде Франс прес, като се позова на регионалния прокурор.
Полицейският началник на друга провинция - Кюрдистан, Али Азади, също съобщи за един смъртен случай. Общо шест души са загинали от началото на протестите, а двадесет и пет, сред които и полицейски служители, са били ранени.
Гневът на демонстрантите в Иран беше предизвикан, след като в петък властите обявиха смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста, където е била задържана от нравствената полиция, която следи за спазването на стриктните правила за облеклото на жените.
Протести през изминалата нощ имаше в петнайсет ирански града, сред които и столицата Техеран, съобщи държавната Информационна агенция на Ислямската република (ИРНА). Тя добави, че по време на петата нощ на улични събирания полицията е употребила сълзотворен газ и е извършила арести, в опит да разпръснат тълпите, достигащи на места до хиляда души.
Протестиращите блокирали улици и замеряли с камъни служителите на реда, а полицейски автомобили и кофи за боклук са били запалени. Недоволните са скандирали антиправителствени лозунги, съобщи ИРНА.
Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли каза пред АФП, че вижда в протестите доказателство, че е възможно Иран да поеме в "друга посока". "Иранските ръководители трябва да видят, че народът е недоволен от посоката, в която са поели. Те могат да изберат друг път", заяви той в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
"Те биха могли да се изоставят стремежа си да притежават ядрени оръжия, да спрат да заглушават гласовете в собствената си страна и да прекратят своите дестабилизиращи действия. В крайна сметка иранските ръководители трябва да се огледат в себе си. Трябва да се запитат защо толкова иранци са недоволни и дали друга посока не е възможна. Посока на по-силна икономика и по-активни отношения с международната общност", каза още Клевърли.
В Ню Йорк темата коментира и президентът на Иран Ебрахим Раиси. Той обвини Запада в двойни стандарти по отношение правата на жените. 
"Има двойни стандарти, внимание се отделя само на един случай, а не на всички", коментира той, като напомни за смъртните случаи сред коренното население в Канада и израелските действия в палестинските територии.