Незаразните болести предизвикват 74% от смъртните случаи в света според Световната здравна организация (СЗО), съобщи АФП.
Сърдечни заболявания, рак, диабет и други незаразни заболявания продължават да са основната причина за смъртта в целия свят. Причините за развитието на заболяванията в много случаи са следствие от начина на живот и могат да бъдат избегнати. 
Всяка година 41 млн. души губят живота си от незаразни болести. 17 млн. от починалите са на възраст под 70 години, уточнява докладът на СЗО. 
Сърдечни болести, рак, диабет, респираторни заболявания са главната причина за смъртността в света, изпреварвайки заразните болести. 
На всеки две секунди един човек под 70 години умира от незаразно заболяване. От друга страна, финансирането на борбата с тези болести е твърде слабо, каза Бенте Микелсен, ръководител на отдела на СЗО за незаразни болести.
Незаразните болести имат голямо значение за капацитета на хората да се справят с инфекциите, както показа пандемията от КОВИД-19. 
Затлъстяването и диабетът увеличават риска от тежко протичане на и смърт от КОВИД-19.
Противно на очакванията, тези незаразни болести не са проблем най-вече на богатите държави. 86 процента от преждевременно починалите от незаразни заболявания са жители на бедни държави или на такива с недобро благосъстояние. Превенцията в тези страни е недостатъчна. Борбата срещу незаразните болести не е само здравен въпрос, а и въпрос на равенство, каза Бенте Микелсен. 
Новият портал с данни на СЗО за незаразните болести, представен в сряда от Световната здравна организация, показа, че на-високата смъртност от сърдечносъдови болести е в държави като Афганистан и Монголия. 
Сърдечносъдовите заболявания са причината с най-голяма тежест за смъртността в целия свят.
„Твърде често околната среда ограничава решенията и води до трудни избори“, се казва още в доклада. 
Въпреки че данните изглеждат изненадващи, СЗО подчертава, че този проблем може да бъде решен. Главните фактори за предизвикване на развитие на незаразни болести са известни, както и най-добрите методи за отстраняването им. 
Тютюнопушенето, нездравословната храна, употребата на алкохол, липсата на физическа активност, замърсяването на въздуха са признати като главни причинители на незаразни болести.
Тютюнопушенето убива повече от 8 млн. годишно. Повече от един милион от тези хора не са пушачи. 
Нездравословното хранене причинява смъртта на 8 млн. годишно. Тук става дума за приемане твърде много храна или на храна с ниско качество. 
Приемът на алкохол, причиняващ цироза и рак, убива около 1,7 млн. души. Липсата на движение причинява смъртта на 830 000 души годишно. 
Според СЗО взимането на мерки срещу тези заболявания във всички държави може да спаси 39 млн. души в следващите седем години. 
Инвестирането на 18 млд. долара в превенция и профилактика в най-бедните страни може да генерира икономически ползи в размер на 2 700 млрд. долара през следващите седем години.