Президентът на Украйна Володимир Зеленски не вярва, че Москва ще използва ядрени оръжия във войната в Украйна. Това заяви той в интервю за германската телевизия "Билд", цитирано от Франс прес и Ройтерс. 
"Не вярвам, че тези оръжия ще бъдат използвани. Не вярвам, че светът ще го остави да направи това", каза Зеленски, визирайки Путин и говорейки чрез преводач. В телевизионно обръщение по-рано днес руският президент Путин обяви мобилизирането на 300 000 резервисти в Русия в подкрепа на руската кампания в Украйна и заплаши  Запада с използване на ядрено оръжие.
"Утре Путин ще може да каже: "Ние искаме и част от Полша освен Украйна, иначе ние ще използваме ядрени оръжия", заяви Зеленски пред германската медия и призова светът да не прави компромиси с подобни заплахи.
Украйна ще продължи офанзивата, добави Зеленски и увери, че украинските територии, окупирани сега от руските сили, ще бъдат освободени.
Относно частичната мобилизация на резервистите в Русия украинският лидер каза: "Путин иска да удави Украйна в кръв, в това число и кръвта на собствените си военни. Той има нужда от една армия от няколко милиона души, които да дойдат при нас, защото той вижда, че една голяма част от онези, които идват тук, дезертират".
Според Зеленски решението на Путин да мобилизира частично резервистите, за да засили силите си в Украйна, е знак, че Русия има лични проблеми.
"Ние знаем вече, че той мобилизира кадетите, едни момчета, които  не можеха да се бият. Те не можеха дори да завършат обучението си", каза Зеленски.
В интервюто държавният глава каза още, че никой не знае кога ще приключи войната. Той заяви, че евентуални разговори с Владимир Путин за край на войната в Украйна може да има само ако руският президент изтегли силите си от украинска територия, допълва Ройтерс.
В интервюто Зеленски каза и, че Украйна не може да влияе по въпроса кога ще приключи управлението на Путин в Русия, но добави, че иска да говори с Москва от позицията на силния.
Пред германската медия той повтори призивите Германия да достави оръжия и системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Зеленски изтъкна, че те са необходими, за де спаси живота на хората.