Техническият университет във Варна получи поръчка да изследва условията за приставане на ро-ро пътнически кораби в пристанище „Бургас“. За БТА ръководителят на Морския квалификационен център към висшето учебно заведение капитан Петър Гембешев обясни, че тези плавателни съдове са за превоз на камиони и автомобили, но разполагат и с каюти, където да се настаняват шофьорите и пътниците по време на плаването.
За ро-ро пасажерските кораби е необходим специализиран терминал, допълни експертът. По думите му в момента в страната ни няма такъв. Целта на новия проект е в модерните симулатори на университета да се извършат проучвания и да се направят изчисления как да се укрепват плавателните съдове при тяхното приставане. Трябва да се вземат предвид различните варианти за силата на вятъра, теченията, вълнението, обясни Гембешев. Той уточни, че експертите в университета разполагат със симулатор, който пресъздава едно към едно пристанище „Бургас“, така че могат да бъдат изчислени и разиграни всички възможни рискове.
Задачата на университета е възложена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ). От учебното заведение допълниха, че партньорството между двете институции ще работи в интерес на обществото, като целта е увеличаването на икономическите възможности на страната ни.