Турската компания "Байкар" ("Baykar") достави 20 бойни дрона на Обединените арабски емирства (ОАЕ) този месец и може да продаде още, казаха пред Ройтерс двама турски източници.
Търсенето на безпилотните летателни апарати на „Байкар“ се увеличи, след като се видя ефектът от тях в конфликтите в Сирия, Украйна и Либия, където лазерно насочваните им бронебойни ракети помогнаха за отблъскване на силите, подкрепени от ОАЕ преди две години.
ОАЕ и техният съюзник Саудитска Арабия се надяват да използват сближаването си с Турция, за да противодействат на нарастващите предизвикателства за тяхната сигурност от страна на Иран и неговите прокси сили, твърдят военни източници.
И двете богати на петрол арабски държави от Персийския залив са изправени пред атаки с дронове срещу техните градове и петролни съоръжения, за които те обвиниха подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен.
Източник, запознат с преговорите, каза, че Абу Даби и Рияд преговарят за покупката на дронове Байрактар TB2 ( Bayraktar TB2) от Анкара.
Те решиха по време на преговорите с ОАЕ да доставят бързо 20 дрона, каза източникът, добавяйки, че са били прехвърлени по-рано този месец.
Високопоставен турски представител потвърди, че Турция е доставила дронове на ОАЕ и Абу Даби иска още.
Саудитска Арабия също искаше да купи военни дронове и да открие фабрика за производството им, каза турският представител. Той уточни, че Байкар обмисля саудитското искане за завод, но каза, че това е стратегическо решение на президента Реджеп Тайип Ердоган и че други въпроси, като например саудитските инвестиции в Турция „не се движат толкова бързо, колкото е възможно".