На варненския филмов фестивал „Златна роза“ е посветен новият септемврийски брой на списание „ЛИК“. Изданието на БТА може да бъде купено от Фестивалния и конгресен център в морския град, в рамките филмовия форум - от 23 до 29 септември.
Тази година „Златна роза“ отбелязва своето юбилейно 40-то издание, а „ЛИК“ проследява хронологията на фестивала чрез новините, излизали в БТА през годините. Първото съобщение е от 31 юли 1961 г. Тогава е обявено, че едно от най-големите културни мероприятия на „Варненско лято“ е фестивалът на българския филм, който е тържествено открит в лятното кино. Посочва се, че „цяла седмица по екраните на градските кинотеатри и в кокетните летни кина на курортните комплекси ще бъдат прожектирани едни от най-хубавите български игрални филми, създадени през последните години  - „А бяхме  млади“ , „Бъди щастлива, Ани“, „Бедната улица“ и други“. Освен това, в първото издание на форума са представени и над 42 научнопопулярни и документални филма, много от които са „гордост на нашата кинематография“, пише БТА. 
Освен акценти от статиите и материалите, излизали в бюлетините и емисиите на БТА, в хронологията са включени и снимки от фотоархива на агенцията, както и кадри, предоставени от Националния филмов център. 
„Чувствам се дълбоко свързан с фестивала на българския игрален филм във Варна, както е наречен при своето възникване форумът, известен днес като „Златна роза“, пише Александър Донев в статията, която въвежда читателите на „ЛИК“ в темата на броя. Материалът на киноизследователя е озаглавен „По случай четиридесетата „Златна роза“ - с патос, но без носталгия“.
Проф. Вера Найденова разказва спомени за фестивала в статията, наречена „Фестивалите измерват силите и подреждат ценностите“. В списанието има и три разговора – с кинокритиците Людмила Дякова и Петя Александрова, както и с оператора на филма „Осъдени души“ Христо Тотев. 
Пред „ЛИК“ някои от носителите на отличия от конкурса „Златна роза“ разказват каква е според тях ролята на фестивала за кинокултурата у нас и какво е влиянието на наградата от форума върху кариерата и ежедневието им. В „Българският Кан“ своите отговори дават Ивайло Христов, Стефан Командарев, Георги Дюлгеров, Людмил Тодоров, Иглика Трифонова, Радослав Спасов, Цветана Манева, Васил Михайлов, Стефан Вълдобрев и Анри Кулев. 
Освен във Варна, списание „ЛИК“ може да бъде купено в пунктовете за вестници и списания в страната, както и в сградата на БТА (София, бул. „Цариградско шосе“ 49).