Световните лидери се ангажираха да предоставят по-голяма финансова подкрепа и да положат повече усилия за опазване на природата, за да се борят с глобалната криза в биоразнообразието, заради която са застрашени от изчезване над един милион растителни и животински вида, предаде Ройтерс.
В кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Германия обеща 1,5 милиарда евро на година като международно финансиране за биоразнообразието, увеличавайки над два пъти досегашните си ангажименти.
В Монреал скоро предстои важна международна конференция за биоразнообразието, на която да бъде завършена и приета рамка за защита и опазване на природата.
Според доклад на Световния икономически форум (СИФ) от 2020 г. над половината от световния брутен вътрешен продукт силно зависи от естествения свят.
Конференцията на ООН през декември, известна като КОП15, "трябва да бъде повратна точка за нашите усилия за опазването" на природата, каза германският канцлер Олаф Шолц при обявяването на новото финансиране.
"С този принос искаме да изпратим силен сигнал за амбициозен резултат от КОП15 за биоразнообразието", заяви той.
Според икономисти е нужно светът да харчи около 967 милиарда долара на година, за да обърне низходящата тенденция в биоразнообразието до 2030 г. Това значи, че към момента има недостиг на над 800 милиарда долара годишно. Германия обещава най-голямо финансиране от индустриализираните държави, а други страни обявяват нови стратегии, включително план за финансиране на биоразнообразието, подкрепян от Еквадор, Габон, Великобритания и други.
Участниците в събитието в Ню Йорк, сред които канадският премиер Джъстин Трюдо, повториха своя ангажимент да защитават и опазват най-малко 30 процента от сухоземните и океанските територии на своите страни до 2030 г.
В момента са защитени около 17 процента от сушата на нашата планета, показва доклад на СИФ от 2021 г. Но за едва 7 процента от площта на световните океани има някаква програма за опазване, а по-малко от 3 процента са силно защитени.