Жители на Киев определиха обявената от руския президент Владимир Путин военна мобилизация като проява на отчаяние и изразиха увереност, че украинските военни сили ще прогонят руските войски от страната, предаде Ройтерс.  
Руският президент днес обяви частична мобилизация на резервисти, които ще се сражават в Украйна, и заяви, че Москва ще отговори с целия си огромен арсенал, ако Западът упражнява "ядрен шантаж". Това е първата подобна военна мобилизация в Русия от Втората световна война. 
"Заплахата би била по-голяма, ако има обща мобилизация, но смятам, че на този етап Путин се страхува да предприеме подобна стъпка, защото руснаците предпочитат да се борят с думи", казва 46-годишният Виктор Чехний, който работи в Академия на науките на Украйна и добави, че малко руснаци искат да отидат на бойното поле. "Все още вярвам, че Путин не е луд, в него има някакъв разум. Ако бъдат използвани ядрени оръжия, това може да застраши съществуването на Русия, както и на целия свят", допълни той.
"Ако те (руснаците) бъдат принудени да водят война, мотивацията на техните войници ще е по-ниска от тази на професионалните военни", каза 31-годишният Олександър Шаркин, който също живее в украинската столица.
Киев и западните им съюзници посочват ниския боен дух на руските войници като една от причините за бавния напредък в руската "специална военна операция" в Украйна. Сред жителите на Киев има силна подкрепа за украинските въоръжени сили, които с помощта на западни оръжия вече близо седем месеца се сражават на няколко фронта с превъзхождащите ги по численост руските сили, а през последните седмици дори си върнаха обширни територии в някои части на страната.
"Мисля, че трябва да се доверим на нашите въоръжени сили и на никой друг. Винаги от тях (руснаците) ще идват заплахи, докато те съществуват, така че няма смисъл да ги слушаме или да преговаряме с тях. Всичко това са празни приказки", заяви 23-годишен студент.
Путин вече не знае какво прави в Украйна и се опитва да "накара хората да се страхуват от думите му", казва 42-годишна жена, която пожела да остане анонимна. "Той е психично болен човек. Вярвам във въоръжените сили на Украйна и се надявам, че нищо лошо няма да се случи и че ще бъдем защитени. Заради това вярваме на нашите момчета на фронтовата линия", допълни тя.