Пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие ще бъдат показани на 40-ия Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”, който ще се проведе във Варна от 23 до 29 септември. 14 пълнометражни и 5 късометражни филма в програмата са подкрепени от Националния филмов център. 
В допълнителната селекция „Открити хоризонти“ са включени най-новите български филми, подбрани от селекционна комисия, в която влизат Ивайло Пенчев, Людмила Дякова и Христо Христозов. Тази година фестивалът има чисто нова визия, дело на Студио „Слава“ и Радослава Боор. Наградите също са с нов облик, дело на Надя Розева. 
В паралелната програма на фестивала ще бъдат представени книгите „Пратеник на мъжки времена: спомени за Григор Вачков“, „Колко е важно да бъдеш обичан“ за Стефан Данаилов и сборника с разкази „Гризачи“ на Валери Йорданов. 
На 24 септември от 11:00 ч. е премиерата на специално издание на списанието на БТА "ЛИК", което разказва историята на фестивала с хронологична хроника и любопитни авторски материали. 
Предвидени са и кръгли маси, посветени на българските жени режисьори, на дигиталните предизвикателства и на привличането на нови публики. 
40-ото издание на фестивала „Златна роза“ се открива в 19:00 ч. на 23 септември с филма „Как се научих да летя“, копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия.