Повече от 60 не особено известни исторически документа са включени в изложбата, подредена в Русенската библиотека, по повод на 22 септември - Деня на Независимостта на България. Това съобщи авторът на експозицията Ренета Константинова, която е библиограф в културния институт.
"Показали сме броя на "Държавен вестник" от 22 септември 1908 г., в който е публикуван манифестът", обясни Константинова. 
Експозицията включва и оригинална снимка на княз Фердинанд с Мария-Луиза от 1891 година. 
Сред експонатите е и публикуваният химн на Независимостта, написан от бургазлията Георги Шагунов. "Това е единственият химн за Независимостта. Шагунов е автор на текста и на музиката. Химнът е написан веднага, след като се е получила телеграмата за провъзгласяване на Царство България", обяснява Константинова. 
Експозицията показва също различни книги и периодични издания, отразяващи Независимостта на България по повод на различни годишнини, изследвания на историци, както и спомени на участници от онези събития. 
"Зачетох се в спомените на участниците, които описват как са посрещнали царя на военния параход "Хан Крум". След това са тръгнали с царския влак към Търново и са спрели на гарата в Две могили, където са се подписали под самия манифест", обяснява Константинова.
Документите в изложбата са част от фонда на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе.