Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей направи телевизионно обръщение - за втори път за по-малко от седмица и след като преди дни се появиха съобщения, че бил под лекарско наблюдение. Днес той изглеждаше, предаде Ройтерс. Днешното обръщение на Хаменей бе свързано със събитие в чест на ветераните от Ирано-иракската война от 1980 - 1988 г.
Облечен в традиционните си духовнически одежди, аятолахът говори в продължение на 55 минути, а акцентът бе върху Ирано-иракската война и "необходимостта тази тема да бъде преподавана  на младите хора и те да не се поддават на заблудите на западните сили".
Хаменей не спомена нищо за протестите, които от четири дни заливат Иран заради смъртта на млада жена, починала след задържане от иранската нравствена полиция.
Преди обръщението си иранският лидер прекара около час на подиума, слушаше речите на военни командири и религиозни песни и беше с маска. Той стана без чужда помощ от стола, за да произнесе речта си, говореше ясно и отчетливо.
На 16 септември "Ню Йорк таймс" съобщи, че 83-годишният Хаменей е отменил всичките си срещи и обществени изяви, след като се е разболял тежко, че е на легло и под лекарско наблюдение. Изданието се позова на неназовани добре информирани източници.
Хаменей, твърд противник на САЩ и съюзниците им в Близкия изток, е върховен лидер на Иран от 1989 г., когато поема управлението след смъртта на аятолах Рухола Хомейни, основал   Ислямската република след революцията от 1979 г.
В събота Хаменей прие група посетители по време на религиозна церемония. Това бе първата му обществена изява от повече от две седмици. В петък източници, близки до Хаменей, отрекоха пред Ройтерс здравословното му състояние да се е влошавало. До съботната си поява той не се беше появявал на обществено място от 3 септември, което породи слухове в социалните мрежи, че е болен.