Двете партии, които на национално ниво са заедно във властта, но в Кърджали БСП е в опозиция на управляващото ДПС, кръстосаха шпаги заради празничната церемония на 3 март.

Това напрежение обаче тече не в разговори на живо в местните партийни централи, а през разпращани позиции до медиите. Снощи от Червения клуб изразиха безпокойство, че "неглижирането на големите национални празници се превръща в тенденция в общината". Социалистите са недоволни от факта, че до последния момент в града е липсвала тематичната украса, а едва след реакцията на общински съветници от БСП националните знамена са били поставени из градските улици. Според тях единствено съветниците от групата на ДПС са били информирани за тържествения концерт по случай празника, а общината си спестила харчове за персонални покани.

Социалистите негодуват и от дъжда, който не спря да вали през целия ден на 3 март. В позицията си те изразяват несъгласие заради това, че "деца по на 8-9 години бяха принудени да стоят под проливния дъжд по време на церемонията" и упрекват организаторите, че не са се сетили да вземат предварителни мерки за опазване на детското здраве. Става дума за новото попълнение на Гвардейския отряд от момченца в началния училищен курс, зад които се подредиха родители с чадъри.

От БСП подозират общината в умишлено семпла украса и за Коледните празници в града. Ситуацията започва да прилича на притеснителна тенденция, на която ние категорично се притесняваме, се подчертава в разпространената до медиите позиция на Общинския съвет на БСП в Кърджали.

Днес общината отвърна на удара със собствена позиция за позицията на социалистите. В позицията на общинското ръководство на първо място е изразено учудване от твърденията на БСП за тенденциозното неглижиране на националните празници. "Всяка календарна година именно общинските съветници приемат културния календар, където се планират всички прояви и необходимите средства за осигуряването им. Освен това общината публикува на интернет-страницата си предварителната програма за празничните дни и покана към гражданите", обясняват от местната власт. Освен това няма практика да се изпращат индивидуални покани за общоградските мероприятия, информацията за проявите е публикувана още на 25 февруари т.г., уточнява се в позицията от днес. Поставянето на знамената, винилите на билбордовете и транспарантите е било по предвидения от съветниците график и това е направено на 28 февруари. Кметският екип се обръща и с призив за дискусия по горещата тема за отбелязването на всички национални и местни празници, като изразява готовност за обсъждане на всички предложения.