Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" обявява началото на Десетия международен литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Участниците в конкурса ще творят по темата: "80 години от спасяването на българските евреи: История за мрак и светлина", съобщиха организаторите. 
Конкурсът се организира с подкрепата на община Бургас и на Министерството на образованието и науката. Освен за написването на най-добър художествен разказ, младежите ще могат да се състезават и за създаването на най-добър видео разказ.
Десетият конкурс на "Алеф" е посветен на 80-годишнината от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта. Участниците в него ще трябва да насочат вниманието си към безпрецедентния подвиг на българския народ, който е останал в паметта на поколенията. Чрез въображението си те ще трябва да се пренесат в "мрака" на Холокоста, да разкажат за преследваните, но и за "светлината" -  за ценностите, ръководили достойните хора в онези съдбовни години. Да докажат, че между мрака и светлината стои човеколюбието.
Конкурсът е за учениците от осми до 11-и клас в България, Европа и Израел, и ще е в четири категории - разкази от български автори, разкази от чуждестранни автори и видео разкази. Четирите категории са обединени от общата тема за съдбоносния избор на достойните българи, рискували живота си, за да запазят живота на своите съграждани евреи. Историята ни от периода на Холокоста дава много примери за това. Със средствата на художествената литература или с похватите на киното /чрез видео разказ/ младите автори ще трябва да представят тревожното време от Втората световна война, да покажат страха на преследваните и смелостта на спасителите. Творби, които се позовават на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Поощрява се изследователският дух на авторите - те ще трябва да издирят очевидци на събитията или техни наследници и творчески да пресъздадат спомените им.
Всеки автор може да участва само с една творба, подготвена специално за този конкурс, непубликувана и неучаствала в други надпревари.
Центърът "Алеф" въведе в конкурса нова категория - създаване на видео разказ, за да разнообрази формите и тълкуванията за събитията от преди 80 години, да извлече индивидуалните спомени на хората и да ги превърне в диалог с настоящето. Участниците могат да подготвят видео, в което да документират лична история, спомен, интервю или коментар по темата, да покажат места, където са се развили драматичните събития. Видео разказите трябва да са с продължителност до пет минути и да се изпращат на електронния адрес на "Алеф"- [email protected] Могат да бъдат заснети и с телефон.
Конкурсът започва от 1 октомври 2022 г. и ще продължи до 31 януари 2023 г., когато е крайната дата за получаване на ученическите творби. 
Журито ще номинира най-добрите произведения, като от тях ще бъдат излъчени победителите. Освен парични и материални награди, участниците в конкурса от България, както и досега, ще имат право да кандидатстват за стипендии по силата на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, и по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 
Своеобразна награда за всички номинирани автори ще е участието им в тридневния Международен младежки литературен фестивал "Приятелството - смисъл и спасение", който центърът "Алеф" ще организира за втора поредна година. Освен тържествена церемония по награждаването, на фестивала ще има прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, литературни четения. Младите творци ще общуват в неформална обстановка, ще създадат нови приятелства и контакти.
Номинираните литературни творби ще бъдат издадени в сборник - шесто книжно издание на "Алеф". Номинираните видео разкази ще бъдат качени в YouTube канала на центъра "Алеф", а всички номинирани творби ще бъдат достъпни в сайта на центъра.