До края на месеца Донбас може да стане част от Русия, заявява в заглавие руският в. "Известия", преди още президентът Владимир Путин да обяви частична мобилизация. Печатът в Русия припомня, че украинските сепаратистки региони Донецк и Луганск и поставените от Москва власти в окупираните територии обявиха, че от 23 до 27 септември ще произведат референдуми за "влизане в състава" на Руската федерацията. 
Руските политици обещаха цялата необходима помощ и приоритетно разглеждане на  резултатите от вота. ЦИК в Москва съобщи, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да организират няколко десетки бюра за гласуване на територията на Русия за хората, напуснали тези региони, посочва "Известия". Волеизявлението, насочено срещу "абсолютното зло на киевския режим", ще стане "тържество на историческата справедливост", твърди пред вестника Сергей Аксьонов, ръководителят на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г.
Опозиционното издание "Медуза" цитира близки до Кремъл източници, подчертали, че руските власти нямат намерение да създават дори "илюзия за легитимност": "Важното ще е да се проведе някакво гласуване и да се отчетат резултатите". Западът вече заяви, че няма да признае вота, припомня печатът в Русия.
По думите на Олексий Копитко, съветник на украинския министър на отбраната, инициатор на референдумите не е Москва, а донбаските "квазиобразувания", подтикващи Владимир Путин към изостряне на ситуацията. Но вотът ще затвори пътя към преговори, което може да накара някои групировки в Русия да отворят "трети фронт" в  московските центрове за вземане на решения, коментира съветникът за "Независимая газета".
Официозът "Росийская газета" подробно описва процедурата на плебисцита по региони. Включването им в състава на Русия "ще даде възможност да се изпратят там редовни армейски части за пълноценна защита на пълноправни субекти на федерацията", цитира "Взгляд" руския военен експерт Константин Сивков. Тогава тези земи ще станат "субект на нашата държава, окупиран от Въоръжените сили на Украйна", заявява колегата му Александър Перенджиев. 
Референдумите са юридическа формалност, но тя има стратегическо значение - развързва ръцете на Москва за по-широко използване на силите и средствата й, пише "Комсомолская правда". 
С цел освобождаване на тази наша територия Москва може да промени режима на обявената от нея специална операция. Държавната дума неслучайно вкара в Наказателния кодекс понятията "военно положение" и "военно време", термина "мобилизация", предвиди наказания за "мародерство" и "доброволно предаване в плен", по-строго става наказанието за дезертьорство, добавя изданието.
Според юристи при включването на тези територии в Русия Москва ще може да тълкува атаките срещу тях като агресия и да приложи комплекс ответни мерки - от пълна или частична мобилизация до ядрен удар, обяснява "Комерсант".
От страна на Москва референдумите са жест на отчаяние, защото пушечното й месо все по-агресивно отказва да тръгва към месомелачката. Затова Кремъл иска да превърне войната от "освободителна" в "отечествена", за да мобилизира бойците си не за "интернационалистическа" помощ на "републиките" (в Донбас, б. р.), а за "собствените" земи на хората в Русия, коментира във Фейсбук киевският депутат Володимир Ариев, цитиран от украинското издание "Факти".
Дори Русия да обяви мобилизация, тя едва ли ще повлияе върху положението на фронта. Според израелския военен журналист Сергей Ауслендер за 100 000 мобилизирани са нужни поне 5000 офицери от майор до генерал, но Русия вече не разполага с толкова. Освен това новобранците трябва да бъдат обучени, а Москва "е събрала  вече от учебните центрове всички офицери, инструкторите там сега са срочнослужещи", пише украинският сайт "Кореспондент".
С евентуалната мобилизация Путин фактически ще обяви война на населението на Русия, в някои региони ще започне "истинска паника" и е "много интересно кого ще обвинят жителите на Русия за тази ситуация. А причината е Путин", отбелязва пред киевската новинарска телевизия ТСН украинският аналитик Михайло Самус. Според него Путин "сам си произнася присъдата", обкръжението му вижда, че той може да натисне червеното копче, и навярно иска да се отърве от него, добавя ТСН.
Заплахата от използване на тактически ядрени оръжия е по-реална от всякога. Путин няма друг изход - не може да победи на бойното поле, международната изолация на Русия се засилва и крахът на икономиката е неизбежен, това е само въпрос на време, заявява наблюдател на украинското издание "Цензор".
"Според плана на кремълския безумец това е начин да закара колективния Запад на преговорната маса, вариант войната да приключи при изгодни за империята условия", пише той. 
Никой няма да бомбардира Москва с атомни бомби, но никой няма и да се откаже от подкрепата за Украйна. Напротив. Ако Путин премине червената линия, Въоръжените сили на Украйна ще станат поразяващ меч на целия цивилизован свят. Готови сме да стигнем докрай, добавя киевският журналист.