Полицията на гръцкия остров Крит е по следите на престъпна група за производство на наркотици, след като откри огромно насаждение от канабис край манастир на острова, съобщава информационният сайт „Неа Крити“.
Специалните сили са „завзели“ истинска „крепост“ за производство на наркотици, която била разположена в околностите на монашеската обител. Според изчисленията до няколко дни извършителите са щели да изкарат от там на нелегалния пазар над един тон канабис.
Изглежда, че извършителите са се представили за поклонници. Те прерязали телената ограда на манастирския имот и са проникнали в обрасло с гъста растителност дере. Там разчистили терен за отглеждане на стръковете канабис. Също така създали мрежа от тунели сред растителността, за да си осигурят достъп, както и пътища за бягство при нужда.
Извършителите създали и резервоар за вода за напояване на общо 1152 стръка, които отглеждали в манастирския имот. Храната си приготвяли на място, имало оборудвани пространства за сушене на продукцията, за наблюдение, както и за управление на цялата операция.
„Поклонниците“ били окачили на някои стръкове молитвени броеници.
Смята се, че печалбата от насаждението е щяла да надхвърли 2 милиона евро.