Русия ще подкрепи решението на жителите на украински Донбас, Запорожка и Херсонска област, което ще бъде взето на предстоящите там референдуми. Това заяви днес в телевизионно обръщение президентът на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС.
"Решението за своето бъдеще, което ще вземат мнозинството жители на Донецката и Луганската народна република, на Запорожка и Херсонска област, ще бъде подкрепено от нас", каза руският лидер.
Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и поставените от Москва администрации на окупираните части от Запорожка и Херсонска област взеха решение да организират от 23 до 27 септември референдуми присъединяване към Русия.
Руски политици обещаха цялата необходима помощ и приоритетно разглеждане на резултатите от вота. ЦИК в Москва съобщи, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да организират няколко десетки бюра за гласуване на територията на Русия за хората, напуснали тези региони, посочва руският в. "Известия".