На срещата на министъра на финансите на Черна гора Александър Дамянович с посланика на България в Подгорица Меглена Плугчиева беше заключено, че Северна Черна гора има нужда от по-силна подкрепа чрез по-добро усвояване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ, особено в селскостопанския сектор, предаде специално за БТА черногорската агенция МИНА.
Плугчиева предложи подкрепата на своята страна, която има богат опит в процеса на присъединяване към ЕС, което може да помогне на Черна гора да използва по-ефективно предприсъединителните фондове за укрепване на регионалното си развитие, особено в северния регион.
Според прессъобщение на Министерството на финансите, Дамянович и Плугчиева са обсъдили също така икономическото сътрудничество между двете страни и значението на енергетиката в периода на несигурност, както и предизвикателствата, свързани с поддържането на ликвидността на обществеността финанси.
Дамянович благодари на посланика за партньорството и приятелската подкрепа на България за процеса на европейска интеграция в Черна гора и останалата част от региона.
Той изрази особена благодарност за инициираните от България проекти, като акцентира върху конкретната подкрепа в безвъзмездни средства за сектора на здравеопазването в общините Плевля, Жабляк, Беране, Никшич и подкрепата за децата и младежите в Даниловград и Подгорица.
(Новина, избрана от черногорската агенция МИНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)