Остатъците от опиум, открити в керамични съдове, изкопани в Тел Йехуд на израелското крайбрежие, датиращи от XIV век пр. Хр., са най-ранните доказателства в света за употреба на опиум, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.
Ново проучване на Израелската служба за антиките (IAA), Университета на Тел Авив и Научния институт "Вайцман" разкри най-ранните известни доказателства за употребата на халюциногенния наркотик опиум и психоактивните лекарства като цяло в света.
Остатъците от опиум са намерени в керамични съдове, открити в Тел Йехуд, при разкопки, проведени от Ериола Якоел от името на Службата за антиките. Съдовете, съдържащи опиума, датират от XIV век пр. Хр. и са открити в ханаански гробове, като очевидно са били използвани в погребални ритуали. Това вълнуващо откритие потвърждава историческите писмени свидетелства и археологическите хипотези, според които опиумът и търговията с него са играли централна роля в културите на Близкия изток.
Изследването е проведено като част от докторската дисертация на Ванеса Линарес под ръководството на проф. Одед Липчиц и проф. Ювал Гадот от катедрата по археология на Университета на Тел Авив и проф. Рони Нойман от Института "Вайцман" в сътрудничество с Ериола Якоел и д-р Рон Бе'ери от Службата по антиките.
През 2012 г. Службата за антиките проведе спасителни разкопки в района на Тел Йехуд преди началото на жилищно строителство там. При разкопките бяха открити множество ханаански гробове от късната бронзова епоха, а до тях погребални дарове - съдове, предназначени да придружават мъртвите в отвъдното. Сред керамиката се откроява голяма група съдове, изработени в Кипър и посочени в изследването като „чашки с пръстени в основата“.
Тъй като формата съдовете наподобява маков цвят, когато е затворен и обърнат надолу, още през XIX век възниква хипотезата, че са използвани като ритуални съдове за дрогата. Сега анализът на органични остатъци разкри остатъци от опиум в осем съда - някои местни, а други произведени в Кипър.
Това е първият случай, когато в керамичен съд се открива опиум и това е най-ранното известно доказателство за употребата на халюциногени в света.
Д-р Рон Бе'ери от Службата за антики каза, че „при разкопките, проведени в Тел Йехуд до момента, са открити стотици ханаански гробове от XVIII до XIII век пр.Хр. Повечето от погребаните тела са на възрастни и от двата пола. Керамичните съдове, поставени в гробовете, са използвани за церемониални ястия, обреди и ритуали, извършвани от живите за починалите членове на семейството. Мъртвите били почитани с храни и напитки, които или се поставяли в съдовете, или са били консумирали по време на празник, провеждан над гроба, в който починалият се смятал за участник".
„Възможно е по време на тези церемонии, провеждани от членове на семейството или от свещеник от тяхно име, участниците да са се опитвали да повдигнат духа на починалите си роднини, за да ги помолят нещо, и са изпадали в екстатично състояние, използвайки опиум. Като алтернатива е възможно опиумът, който е бил поставен до тялото, да е бил предназначен да помогне на духа на човека да се издигне от гроба в подготовка за срещата с роднините му в следващия живот“, каза той.
Ванеса Линарес от университета в Тел Авив обясни, че „това е единственото психоактивно лекарство, което е открито в Леванта през късната бронзова епоха. През 2020 г. изследователите откриха остатъци от канабис върху олтар в Тел Арад (в Израел), но те са от желязната епоха, стотици години след опиума в Тел Йехуд.“
„Тъй като опиумът е намерен на място за погребение, той ни предлага рядък поглед към погребалните обичаи на древния свят. Разбира се, ние не знаем каква е била ролята на опиума в церемонията – дали ханаанците в Йехуд са вярвали, че мъртвите ще имат нужда от опиум в отвъдния живот, или свещениците са били тези, които са консумирали наркотика за целите на церемонията", отбеляза тя.
„Нещо повече, откритието хвърля светлина върху търговията с опиум като цяло. Не трябва да се забравя, че опиумът се произвежда от макове, които растат в Мала Азия – тоест на територията на днешна Турция – а керамиката, в която открихме опиума, е произведена в Кипър. С други думи, опиумът е донесен в Йехуд от Турция през Кипър; това разбира се показва значението, което се приписва на веществото“, каза тя.
Бе'ери добави, че "засега няма открити писмени източници, които да описват употребата на наркотици в погребалните церемони, затова можем само да предполагаме какво е правено с опиума. От документите, които открихме в античния Близък изток, изглежда, че ханаанците са придавали голямо значение на "задоволяване на нуждите на мъртвите" чрез ритуални церемонии, разигравани за тях от живите, и са вярвали, че в замяна духовете ще осигурят здраве и безопасността на живите им роднини.”
Ели Ескосидо, директор на Службата за антиките, освен това отбеляза, че „новите научни възможности ни отвориха прозорец към завладяваща информация и ни предоставиха отговори на въпроси, които никога не сме мечтали да намерим в миналото. Човек може само да си представи каква друга информация ще извлечем от подземните открития, които ще се появят в бъдеще.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)