Италианската прокуратура разследва причините, поради които миналата седмица градовете в област Марке не са били предупредени за предстоящата смъртоносна буря, заяви главният градски прокурор на Анкона Моника Гарули.
Мощната буря и внезапните наводнения, ударили Марке на 15 септември, отнеха живота на най-малко 11 души.  Осемгодишно момче и 56-годишна жена се водят за безследно изчезнали. Има и сериозни материални щети.
"Що се отнася до динамиката на събитията, до момента е установено, че регионалното правителство не е подало сигнал на застрашените градове", каза Гарули пред телевизия РАИ. "Разследването е в начален етап", допълни тя.
Експерти казаха, че не е било възможно да се предвиди силата на бурята в Марке, въпреки че са се очаквали проливни дъждове.
Според някои учени климатичните промени, причинени от човешка дейност, ще доведат до зачестяване и засилване на подобни екстремни метеорологични явления.
При посещението си в областта в петък премиерът Марио Драги също посочи връзка между бедствието и климатичната криза. "Случилото се днес показва фундаменталното значение на борбата с климатичните промени", заяви той. 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с италианската агенция АНСА)