Над 1200 са новоприетите студенти в Стопанската академия в Свищов за тази учебна година, каза за БТА ректорът на висшето училище проф. Марияна Божинова. Тя посочи, че през новата учебна година Стопанската академия, съвместно с УНСС, разкрива 12 нови специалности – четири в бакалавърска степен, осем – в магистърските програми по Международен проект „Икономическото образование в България- 2030 година“.
Първият прием по тях се осъществи през тази учебна година, посочи проф. Божинова. По проекта студентите, завършили съвместните специалности, ще получат диплома, подписана от ректорите на двете висши учебни заведения, ще бъдат разкрити и модерни дигитални лаборатории и учебни зали.
От всички новоприети студенти 436 са държавна поръчка, а останалите са в платена форма на обучение, съотношението е две трети платено обучение и една трета – държавен прием, което показва, че въпреки намалената държавна поръчка, интересът към икономическото образование в Стопанската академия е голям, подчерта проф. Божинова.
Учебната година започва присъствено, но имаме голямо притеснение, че през зимните месеци, дори при нормална здравна обстановка, ще трябва да преминем към онлайн обучение заради липса на средства за отопление и издръжка, каза тя и подчерта, че е възможно през декември част от семестъра да бъде в онлайн режим, както и зимната изпитна сесия. Електроенергията в административната част на Стопанската академия и в общежитията е по промишлени тарифи, което завишава нейната цена и е трудно да бъде алтернатива на отоплението с парно, каза тя.
Важно е да има редовен парламент и правителство, защото на дневен ред е проектът за бюджета през следващата година. „В никакъв случай ние не можем да останем на бюджета от тази година при растящата инфлация“, заяви проф. Божинова. Като икономист тя прогнозира, че при сегашните темпове на инфлацията, бюджетът за едно висше учебно заведение трябва да бъде актуализиран поне с 30 процента.
На тържествената церемония в Стопанската академия днес гости бяха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заместник областният управител Станислав Николов, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, както и представители на институции, подкрепящи и партниращи си със Свищовската академия.
Ректорът проф. Марияна Божинова каза, че всички събития и научни форуми в Стопанската академия през тази година ще бъдат посветени на 110 години от акта на дарението на благодетеля Димитър Ценов, с което е създадена академията. По традиция кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев връчи наградата, която се присъжда по решение на Общински съвет – Свищов от 2005 г., за отличник на випуска. Тази година наградата получи Нелина Огнянова Стоименова, завършила с пълно отличие образователно-квалификационна степен „бакалавър“, в специалност „Счетоводство и контрол”, към факултет „Стопанска отчетност“.