Известната актриса Албена Павлова ще бъде специалет гост да премиерата на документалния филм „Екатерина Каравелова - Дни на Промяна“, посветен на известната русенка. Лентата ще бъде представена днес от 18 часа в зала „Батенберг“ на Историческия музей.
Филмът е реализиран с помощта от читалище „Захари Стоянов 1937“ поа програма „Култура“ на Община Русе. Партньори в създаването му са продуцентска къща „Брайт Медия“, Регионалният исторически музей, Държавен архив-Русе и ОУ „Олимпи Панов“.
Филмът е дело на младата русенка Теодора Петрова,  направен е за няколко дни.
В последните години темите, свързани с истории на силни женски персонажи, провокират все по-голям интерес в световен мащаб. Въпреки това жените в българската история, посветили живота си на стойностни каузи все още остават в сянка. Това провокира Теодора Петрова да претвори една значима история във въздействащ филм с фокус към личността и делото на Екатерина Каравелова. Идеята е хората, които гледат филма, и по-конкретно дамите, да открият вдъхновение в образа й.
Във филма са показани и емблематични места, свързани с бележити русенки. Тези кътчета станаха част и от информационната разходка на Регионалния исторически музей. Неин акцент беше ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19 в. до средата на 20 в. и включваха именити русенки като Екатерина Каравелова, Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, баба Тонка и жените от рода Обретенови.