От Плевен с концерт тази вечер ще бъде поставено началото на проекта "Гласове на бъдещето", който ще даде възможност за изява на професионална сцена на млади оперни певци. Това стана ясно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен днес с участието на Ивайло Атанасов – председател на Народно читалище "Съгласие 1869", Христо Павлов – директор на Симфониета Враца, проф. д-р Момчил Георгиев – преподавател в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" и главен секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), и Стоян Буюклиев – студент. 
Проф. Георгиев изтъкна, че е много важно още в учебния процес, когато бъдещите гласове градят своите умения и качества, да се изявяват с оркестър не само в репетиционните зали на Академията, но и на сцена.  
Ивайло Атанасов добави, че целта е на сезон да има поне четири до шест такива концерти, като те да не са само в Плевен, а и в по-малки градове, където има подходящи зали като Троян, Левски и други. Христо Павлов сподели своя опит със Симфониета Враца от няколко години за подкрепа на "пеещи студенти" от Академията. Според него такива проекти имат своето бъдеще. 
"Изживяването, адреналинът и тръпката са по-големи на сцената, когато работиш с диригент и цял оркестър, когато си част от цяла опера", сподели Стоян Буюклиев. Той подчерта, че всички изпълнители са изключително талантливи като пожела проектът да се разширява и да се дава шанс на млади певци. 
В първия концерт, който ще се състои в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие 1869" под диригентската палка на Христо Павлов, ще прозвучат арии и дуети от опери на Жул Масне, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Винченцо Белини, Жорж Бизе, Лео Делиб и други. Те ще бъдат изпълнени от Вероника Караколева, Дамяна Цветкова, Димитрина Кечеджиева, Ивелина Рашкова, Криста Петкова, Вивиен Георгиев, Теодора Марчева, Никола Иванов, Стоян Буюклиев.
(Видеозапис от пресконференцията е достъпен на сайта на БТА в Пресклуб – архив)