Аз му дадох такъв мандат. Така министър-председателят Пламен Орешарски отговори на въпрос кой даде мандат на външния министър Кристиан Вигенин да замине за Украйна.

Министър-председателят подчерта, че посещението на външния министър е работно. Основната му задача е да се срещне с украинските власти в контекста на политиката по отношение на малцинствата, в частност българското. "Не виждам нищо по–логично от това българското правителство да бъде загрижено за по същество най – голямото малцинство или едно от най – големите малцинства извън територията на нашата страна", каза Орешарски.

Той каза, че много се надява да няма намеса на Русия или на която и да е друга страна. За нас е ключово важно Украйна да намери своя си път към една по-спокойна обстановка и добави, че това е функция на властите. "Аз бих призовал и властите да търсят максимално широк консенсус в украинското общество, така че да успокоят обстановката", каза Орешарски. На въпрос дали нашата държава поддържа европейската позиция, че правителството в Украйна в момента е легитимно, премиерът попита: А някога поставяли ли сме под въпрос избора на едно правителство от легитимен парламент, значи самото то е легитимно. Той допълни, че никога не сме изразявали съмнения.

Пламен Орешарски каза, че бедността е проблем в нашата страна от много десетилетия и никога мерките не са достатъчни. Премиерът посочи, че са предприети мерки от сегашното правителство, които според него са стъпка в правилната посока, колкото и малки да са. Той обърна внимание, че са били предприети такива от средата на миналата година, за разлика от предишните 4 години, когато в не били предприемани такива мерки. "А че не са достатъчни, разбира се, че не са. Борбата с бедността най-ефективно се води, чрез стремеж към насърчаване на инвестициите и стопанското оживление, а не чрез социални помощи, без да ги изключваме. Най-добрата борба срещу бедността е икономическото развитие и увеличение на заетостта ", каза премиерът. За увеличаване на заетостта той каза, че все още има доста време в мандата, за да задействат мерките, които правителството е предприело.

България е зависима от Русия в един компонент – с доставката на природен газ и горива от доста десетилетия, обясни той и каза, че това, което се прави в момента, е да се ускори изграждането на интерконекторни връзки. Така той изброи, че се ускоряват плановете за изграждане на нова връзка с Гърция и вървят разговори с Турция за изграждане на интерконекторна връзка. Премиерът уточни, че ще се изгради такава и със Сърбия.

За отложеното гласуване за Кремиковци и възможността НС да му възложи да провери възможностите за възраждането на комбината, Пламен Орешарски каза, че би проверявал различни възможности за инвестиции. "Ние работим по много направления, най-вече привличане на външни инвестиции и насърчаване на активност на местните, така че това е във фокуса на нашето внимание ", каза той.