Руският президент Владимир Путин отправи днес остри критики срещу усилията, които според него САЩ полагат, за да запазят глобалното си господство. Той определи тези опити като обречени на провал, предаде Асошиейтед прес.
На церемония по приемане на акредитивните писма на чуждестранни посланици в Москва Путин заяви, че "обективното развитие към многополюсен свят се сблъсква със съпротива от страна на тези, които се опитват да запазят своята хегемония в световните дела и да контролират всичко – Латинска Америка, Европа, Азия и Африка".
Трябва да кажем, че хегемонът се справяше доста добре много дълго време, но това не може да продължава вечно, подчерта руският президент. Той отбеляза, че е казал тези думи "извън контекста на събитията, които стават в Украйна".
Путин многократно е заявявал, че решението му да изпрати войски в Украйна е било в отговор на застрашаването на жизненоважни интереси на Русия в сигурността от страна на Запада.
Според него западните санкции срещу Москва заради действията й в Украйна са част от усилия на САЩ и техните съюзници да укрепят своите позиции, но по думите му са имали обратен ефект за своите организатори, а са навредили и на бедните страни.