Културни събития, провеждащи се във Варна, ще бъдат отличавани от неформална Фестивална академия, чието основаване бе обявено днес в Пресклуба на БТА в крайморския град.
Инициативата е на д-р Любомир Кутин, който от две години работи по проекта „Дигитален каталог на фестивалите във Варна“, систематизирайки информацията в специален сайт. Тази година проектът има продължение „Фестивален дневник“, част от който е и сформирането на Академията,  връчваща годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона. Засега те ще бъдат в четири категории - „Артистичен принос”, „Грижа за публиката”, „Социална отговорност”, „Дигитална среда”. 
Целта на проекта е да се попълни празнината по отношение на систематизирането на паметта, каза Кутин. Академията ще открои няколко фестивала, които покриват професионални стандарти. Те ще бъдат определени с помощта на анкетни карти, разработени от инициаторите. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в края на годината. Дългосрочната цел на Академията е да бъдат стимулирани качествените фестивали във Варна, посочи Кутин. Той изтъкна, че проблем за сектора е липсата на дефиниция за „фестивал“, както и ползването на проектен принцип при финансирането на утвърдени събития. „Ресурсите трябва да се насочват към оценка на качеството. Необходимо е да възстановим нашата разрушена оценъчна система“, заяви той. 
В пресконференцията се включи онлайн председателят на Управителния съвет на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, който припомни, че в последните години има бум в създаването на фестивали, а държавата започва да придобива по-голяма роля в живота им. Точно затова има нужда от фактори като Фестивалната академия във Варна, която ще даде възможност на сектора да се самооценява, което е много положителен процес, изтъкна Димитров. Според него най-важно е да бъдат разграничени художествените фестивали от чисто комерсиалните, които нямат общо с изкуството.
В новата неформална академия ще участва и Обсерваторията по икономика на културата. Диана Андреева от организацията посочи, че Международният фестивал „Варненско лято“ служи като добър пример при формирането на европейските политики в сектора и те ще се радват да оценят приноса на всички събития за региона. 
Фестивалите са пряк инвеститор в икономиката на града, изтъкна Десислава Георгиева от Община Варна, която се включи в срещата в Пресклуба на БТА. Тя счита обаче, че няма как да се ограничи появяването на нови събития, особено за съвременно изкуство и подчерта, че тенденцията в Европа е те да бъдат все по-често мултижанрови, излизащи от познатите досега модели. 
На разговора присъстваха още представители на Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", Държавен архив и Икономически университет - Варна.
За проекта „Фестивален дневник“, освен д-р Любомир Кутин, работят и девет студенти от различни университети. В дигиталния каталог в интернет те са описали 75 фестивала и са създали съдържание над 1500 архивни единици.