В новия си брой списание "Българска наука" разказва за някои от първите съвременни хора, които са се заселили в Източна Азия преди повече от 40 000 години. Те са обитавали обширното северно китайско плато в продължение на хиляди години, където са ловували благородни елени и може би са срещали неандерталци и други древни хора. Но някъде преди края на последния ледников период внезапно са изчезнали. 
Преди 19 000 години пейзажът е бил населен от друга група съвременни хора – ловците-събирачи, които са били предците на днешните източноазиатци, разкрива ново изследване на древни геноми. Според изследователите тази група заменя ранните съвременни хора в северната част на Източна Азия.
Смяната на населението в Източна Азия през ледниковата епоха зловещо отразява това, което се е случило приблизително по същото време и в Европа. Там първите съвременни хора са пристигнали преди около 45 000 години, само за да бъдат заменени от други групи ловци-събирачи преди 19 000 до 14 000 години в края на Последния ледников максимум. 
„Вълнуващо е да видим някои реални паралели между Европа и Азия“, коментира популационният генетик Дейвид Райх от Harvard Medical School, който не е част от новото проучване. „Сега има достатъчно геноми, за да се покаже, че е имало реални замествания на населението както в Източна Азия, така и в Европа.“ /МПМ