Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира войната в Украйна, отношенията между Турция и САЩ и предстоящите избори в Турция в обширно интервю за американската телевизия Пи Би Ес.
Турският държавен глава е в Ню Йорк, за да присъства на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.
В интервюто Ердоган подчерта, че винаги е бил за приключване с мир на конфликта между Русия и Украйна, от който няма печеливши.
Хората умират и никой няма да спечели в крайна сметка, каза Ердоган.
На въпрос дали Русия трябва да запази част от завладяната  територия в Украйна, за да се прекрати конфликтът, Ердоган отговори отрицателно.
Когато говорим за реципрочно споразумение, това е, което имаме предвид. Ако ще се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на земята, която беше нападната, ще стане наистина важно, каза турският президент, като подчерта, че никоя инвазия не е оправдана.
Ердоган коментира, че отношенията между Анкара и Вашингтон не са идеални, тъй като обемът на „нашата търговия със САЩ не би трябвало да е там където е днес“. Той обърна внимание и на проблема с доставките за Турция на изтребителите F-16.
А в отбранителната индустрия не сме на нивото, което желаем. Например, имаме нерешен проблем с F-16. Осигурихме F-16 от Съединените щати. Но вместо това се вземат определени политически решения, които водят до налагане на санкции на Турция. Това не е много подходящо за две приятелски страни като САЩ и Турция, каза Ердоган.
Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя F-16 Block-70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. Анкара обяви желанието си да придобие F-16, след като беше изключена от американската програма за производство на изтребители-бомбардировачи пето поколение F-35 заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400, припомня ТАСС.
Ердоган изрази увереност в победата си на предстоящите през юни президентски и парламентарни избори в Турция.
Нямаме никакви притеснения относно спечелването на изборите. Никой няма да ни замени, защото няма алтернатива, заяви турският държавен глава.