Sofia Biting Docs представя дебютния филм на режисьора Борис Попхристов. Премиерата на "Пъпна връв" е на 29 септември в Дома на киното, съобщават от екипа на фестивала за документално кино. След прожекцията публиката ще има възможност да поговори и да зададе своите въпроси, както към режисьора Борис Попхристов, така и към част от участниците във филма.
"Това е първият ми филм, направен с малък бюджет, но с голяма емоционална инвестиция. Чиста експресия, неподправена, недокосната от каквито и да е било правила или школи - неконвенционална във всеки аспект", казва режисьорът. По думите му това е разказ за четири градини за природосъобразна храна, седем човека, които отглеждат храна по природни принципи и един баща, който желае по-добър свят за сина си, споделят тяхната мъдрост за живот в симбиоза с природата чрез визуален разказ и неконтролирани интервюта.

Филмът е заснет в различни точки на България като водещата нишка, която следва са обработваеми терени, чиито собственици се стремят да живеят в максимална симбиоза с природата. От първомайските села Брягово и Градина, през асеновградското село Леново до чирпанското село Средно Градище, Александър, Мириам, Иван, Боян, Ани, Красимир и Йовка, споделят своя начин на живот - далеч от големия град и близо до природата.
"Когато започнахме, имахме само нашето вдъхновение и воля, и те ни водеха напред, предизвикателство след предизвикателство, заедно с нарастващата отговорност към участниците и посланието на филма. Продукцията е напълно независима, без спонсорство или продуктово позициониране”, казва още режисьорът Борис Попхристов.