Снайперистите, които стреляха срещу протестиращи и милиция в Киев, били наети от лидерите на Майдана, става ясно от изтекъл в медиите телефонен разговор между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.

"Има все по-силно разбиране, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", казва Пает по време на телефонния разговор. "Мисля, че искаме да разследваме. Имам предвид, не съм чула, това е интересно. Господи", отговаря Аштън.

Телефонният разговор се състоял, след като естонският външен министър посетил Киев на 25 февруари в разгара на сблъсъците между проевропейски протестиращи и силите за сигурност в украинската столица.

Пает припомня и разговора си с лекарка, която оказала помощ на ранени от снайперистите хора в Киев. Тя казала, че както протестиращите, така и членовете на милицията били застреляни от едни и същи хора.

"И още нещо много смущаващо, същата тази Олга (Богомолец) каза също, че всички улики показват, че хората, които са били убити от спайперисти от двете страни, и милиционери и хора от улицата, са убити от едни и същи снайперисти", подчертава естонският външен министър.

Аштън реагира на информацията с думите: "Ами, да..., това е ужасно". "След това тя ми показа някои снимки и заяви, че като лекар може да каже, че почеркът е един и същ, същият вид куршуми, и е наистина смущаващо, че сега новата коалиция не иска да разследва какво точно се е случило", казва още Пает.

Смята се, че разговорът е качен в интернет от служители на Украинската служба за сигурност, вярна на президента Виктор Янукович, които хакнали телефоните на Пает и на Аштън.