В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията. Сред които вече са десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристилина Георгива. Гордеем се, че и сегашният министър-председател на България Гълъб Донев и шестима министри в служебното правителство са възпитаници и преподаватели в УНСС, каза в словото си при откриването на академичната учебна 2022/2023 година ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.
На тържеството в аула "Максима" на УНСС присъстваха служебният премиер Гълъб Донев, министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство Никола Стоянов, и служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. Приветствие към първокурсниците, преподавателите и студентите в УНСС отправи министър-председателят Гълъб Донев, в което той акцентира върху лидерството.
УНСС посреща първокурсниците в обновена учебна среда, с много нови и реновирани учебни зали, с дигитална и безопасна среда, с променени учебни планове и програми, с възможности за мобилност в цял свят, каза ректорът.
Проф. Димитров пожела на първокурсниците: "Нека примерът на нашите възпитаници бъде вдъхновение за вас, вярата на нашия създател и първи ректор - проф. Стефан Бобчев, е, че страната ни се нуждае от образовани, възпитани и будно мислещи българи". Аз бих добавил също европейци и граждани на света, подчерта ректорът.
Към преподавателите и служителите на УНСС ректорът се обърна с думите, че всички успехи щяха да са невъзможни без тяхната всеотдайна работа, посветеност и научни постижения. Затова заедно със синдикатите положихме усилия за известен ръст на заплатите през последните две години и много сериозно стимулиране на постиженията в научноизследователската дейност, каза проф. Димитър Димитров.
Ректорът пожела на студентите никога да не спират да мечтаят и да постигат целите си, защото само любознателните и смелите могат да погледнат предизвикателствата в очите и да намерят верните решения.
"Връзката на УНСС с бизнеса се развива и става все по-силна, практическото обучение заема водещо място в нашите програми. Университетът развива партньорство с водещи компании и банки и договаря престижни стажантски програми, майсторски класове и бизнес академии. Може да се възползвате още през тази година от тях. Открихме и университетски стартъп хъб", каза в словото си ректорът. Той акцентира и върху проектите за сътрудничество на УНСС с български и чуждестранни университети, както и с европейския консорциум от висши училища, в който успешно участва и Университетът за национално и световно стопанство.
Приветствие към първокурсниците и студентите отправи и Ангел Стойков - председател на Студентския съвет на УНСС.
След това ректорът проф. Димитър Димитров връчи наградите на студентите от отбора на УНСС, които заеха призови места в Националната студентска олимпиада по математика.