Контролните органи на пътя трябва да се намират преди опасните участъци, а не след тях и това е практика, която се прилага навсякъде в Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев, който участва в заседанието на вътрешната парламентарна комисия, каза, че е разпоредил на интернет страницата на МВР да бъде качена информация затова къде са разположени стационарните и мобилните камери. Ограничена е и възможността водач на МПС да бъде спрян, без да има конкретна причина затова.

"Въпросът е, че организацията на работата не се спазва изцяло и затова работим за създаването на контрол. Той ще бъде осъществен ГД "Национална полиция". В момента се работеше само по сигнали, но вече ще има и звена, които ще правят внезапни проверки за спазване на заповедите на министъра на вътрешните работи", обясни вътрешният министър, според когото трябва да се помисли за увеличаването на стационарните средства за контрол и да бъде изолиран човешкият фактор.

Йовчев каза и че се обмисля използването на мобилните камери пред опасни участъци и те да спомагат при спиране на водача на МПС.