Плащанията за данъци и осигурителни вноски по новите 4 сметки могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП, съобщиха от приходната агенция.

Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП. Регистрацията в електронната платежна система на НАП е безплатна и отнема няколко минути.

Безпроблемно работят и услугите за достъп до данъчно–осигурителните сметки на клиентите и справките за наредените суми и погасените задължения. Електронните системи на НАП приемат и подадените по интернет декларации за облагане на доходите на физическите лица, формуляри за корпоративните данъци, ДДС документи и осигурителни декларации. От НАП припомнят, че всеки гражданин или представител на фирма може да получи безплатно персонален идентификационен код (ПИК) с който да следи в интернет данъчно-осигурителното си досие, плащанията и задълженията, да прави справки за осигурителния доход и вноските, които работодателят му внася.

Отговори на въпросите си за новите правила за плащане на данъци и осигуровки граждани и фирми могат да получат на телефона на Информационния център на НАП 070018700 или по електронен път на [email protected]