Хората са склонни да бъдат малко по-честни и да лъжат по-малко сутринта, установи американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Екипи учени от Харвардския университет и от униврсетета в Юта провели тестове с 327 пълнолетни мъже и жени. В един от тях участниците трябвало да решават математически задачи и да съобщят колко от отговорите им са били правилни, като получавали възнаграждение за всеки един от тях.

Те не знаели, че някои от задачите нямали решение, така че лесно е можело да бъдат хванати в лъжа.

Между 20 и 50 на сто съществувал по-голям шанс участниците да лъжат повече след обяд, отколкото сутринта, показали експериментите.

Експертите обясняват "ефекта на сутрешния морал" с обстоятелството, че в първата част на деня нашите нива на енергия в тялото ни са по-високи. Те постепенно намаляват с напредването на деня.

В други тест се оказало, че участниците лъжели два пъти и половина повече след обед, за да получат малка финансова облага.Те трябвало да преброят колкото точки виждат изписани на компютърен екран. Авторите на изследването Мариям Кучаки и Айзак Смит твърдят, че времето от деня се отразява по определен начин на особено честните хора.

Те много по-рядко лъжели сутрин и се отдавали на изкушението едва в по-късните следобедни часове. За останалите участници в експеримента, които се отнасяли лековато към моралните ценности, те еднакво прибягвали към лъжата и сутрин и следобед.

Хората, които искат да направят някакъв морален избор, е най-добре да го направят преди обяд, съветват учените.