Кризата в Украйна е тежка и възможностите за реагиране на България са в посоката на няколко неща, като едно от тях е създаването на национален щаб за наблюдение на региона.

В момента оценяваме и запасите на природен газ, както и възможността за реагиране при спиране на доставките. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на БГНЕС. Йовчев съобщи, че започва изработването на Национален план за реагиране при силен имиграционен натиск и бежанска вълна. "Към момента вероятността за това е малка, но при ескалация на напрежението, може да възникнат такива опасности, както и да се наруши нормалното функциониране на ядрените централи в Украйна", обясни вътрешният министър.

"Ще създадем и звено за анализ на критичната инфраструктура към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", каза още Йовчев. Създаването на структурата е свързано с разработването на мерки за реагиране при кризи и извънредни ситуации, като целта е да има ефективно предупреждение при създаването на възможност за такива.

"Към момента има и проект за анализ на критичните инфраструктури, но основаната идея на проекта е да се приеме методика, която ще позволи по обективно реагиране при създаване на извънредни ситуации", подчерта Йовчев.