Болести, за които сме забравили, се завръщат у нас. За това предупреждава началникът на детското отделение на Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров. съобщава в. "Преса".

Една от изкоренените през миналия век зараза, която вече разболява стотици българи, е коклюшът. "Възрастните хора, които кашлят повече от две седмици, не им стига въздух и повръщат, задължително трябва да се изследват за коклюш", съветва експертът. Според него доказаните сбучаи през миналата седмица са два, а годишно са 100, защото никое джипи не се сеща да изпрати пациента да се изследва. Според д-р Мангъров последната, ваксина, която е включена в имунизационния календар, се поставя на децата, когато навършат 6-годишна възраст. Имунитетът от нея обаче е нетраен и след 6 години изчезва напълно. "Именно това е причината заболяването да се завърне, след като през 80-те години на миналия век до края на 90-те беше изкоренено", посочва докторът.

Магарешката кашлица е сериозно заболяване, чиято остра фаза е около месец През това време човек посинява от липса на въздух, повръща и се дави. Лечението продължава 3-4 месеца, но антибиотиците на помагат на болния, а го правят по-малко заразен.

Друга болест, която заплашва да се върне, е полиомиелитът. От 2002 г. Европа е обявена за регион без детски паралич, като последните регистрирани случаи у нас са през 2000 г. "В момента полиомиелит има в Азия и опасността бежанците, които идват у нас, да го донесат, е голяма", твърди д-р Мангъров. Той уточни, че децата на бежанците се имунизират, но у нас има доста, които не са имунизирани. "Много роми не са имунизирани. Другата рискова група са родители, които съвсем съзнателно отказват да имунизират децата си", посочи лекарят.