САЩ и ЕС заплашват Русия със санкции, ако тя реши да ескалира конфликта в Крим. Вашингтон наистина може сериозно да усложни живота на руските банки, а икономическите санкции на Брюксел са малко вероятни, се казва в анализ на "Ведомости".

Русия не възнамерява да воюва с украинския народ, заяви президентът Владимир Путин. Но ако в източните региони започнат "размирици" и гражданите помолят за помощ, тогава Русия си запазва правото да ги защити с всички достъпни средства. Армията може да бъде използвана само в "краен случай", увери Путин.

Страхувайки се от "крайния случай", американските и европейски чиновници предупредиха, че обсъждат санкции против Русия.

САЩ: военни санкции...

В понеделник представителят на американското министерство на отбраната Джон Кери заяви, че военното сътрудничество с Русия се прекратява. Това изявление на Пентагона означава, че руските военни няма да бъдат канени на съвместни учения със САЩ, прекратява се обмена на военни делегации, заяви експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Василий Кашин.

Военните връзки най-често са прекъсвани между САЩ и Китай, инициатор обикновено и бил Пекин в отговор на доставките на американско оръжие за Тайван, отбелязва Кашин. Като правило, подобни прекъсвания продължават две години. Очевидно е, че и съюзниците на САЩ ще замразят част от военните си контакти с Русия, смята експертът. Но замразяването на договора за доставката в Русия на двата вертолетоносеца от клас "Мистрал" на стойност 1,2 милиарда евро за момента не се обсъжда, съобщи министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус.

... и финансови

След военните санкции САЩ подготвят и икономически. Държавният секретар Джон Кери, който вчера пристигна в Киев, заплаши Русия с икономическа изолация, ако тя реши да ескалира конфликта в Крим. Източник от делегацията на Кери заяви, че санкциите могат да бъдат въведени още тази седмица. По-рано представител на подкомитета по европейските въпроси в американския Сенат Крис Мърфи каза, че законодателите могат да въведат санкции против руските банки, да призоват администрацията да замрази активите на руските държавни учреждения и частни инвеститори, а също така да въведе визови ограничения за руските граждани.

САЩ имат и други възможности за въздействие върху Русия, смята федерален чиновник. Една от тях е американският закон FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Той предлага на банките и финансовите институции в цяла свят от 31 март 2015 да предоставят на службата за вътрешни доходи на САЩ (IRS) информация за американските клиенти. Има и алтернативен вариант - да се подпише международно споразумение със САЩ и тогава информацията ще бъде предоставяне на IRS от националния данъчен орган. Така са постъпили, например, Великобритания, Германия, Ирландия, Япония, Испания и Швейцария. По този път възнамерява да поеме и Русия, проектът на споразумение беше подготвен още миналото лято. Тези дни първият вицепремиер Игор Шувалов заяви, че документът най-вероятно ще бъде подписан от министерството на финансите през юли.

Преговорите не трябва да се отлагат, смятат представител на правителствената администрация: "Но сега всичко е възможно". А друг федерален чиновник смята за логично, ако САЩ започнат да бавят подписването на споразумението.

Ако договорът не бъде подписан до 1 юли, тогава с платежите за руските банки и финансови институции от всеки пасивен доход от американски актив ще се удържат 30% данък /сега в САЩ е 10% за дивидентите/. А от 2017 ще се взема от печалбата от продажба на акции или облигации на американски компании. Данъкът ще бъде удържан не само от американските, но и от всички банки, които са се присъединили към FATCA.

Без споразумение банките сами трябва да сключат до 1 юли договор с IRS. За целта е необходимо да се регистрирате на сайта на IRS или по пощата. Без договор с IRS банките са заплашени от всички санкции на FATCA, предупреди експертът от KPMG Дмитрий Чистов. Все пак той смята, че FATCA едва ли ще се използва директно при налагането на санкции, но все пак всичко си зависи от Русия.

ЕС: икономическите санкции са малко вероятни

Основният търговски партньор на Русия - Европейският съюз заплаши да прекрати преговорите за облекчаване на визовия режим и новото двустранно споразумение.

За момента в ЕС не говорят за санкции срещу Русия. Западна Европа силно зависи от руските енергоносители и възможностите й за конфликт с Русия са ограничени, смята Дмитрий Белоусов от ЦМАКП. 31% от вноса на газ и 27% от петрола в ЕС идват от Русия, напомнят анализаторите на "Сити". Трудно могат бързо да се намерят алтернативни доставчици на газ, а увеличаването на вноса на втечнен природен газ е скъпо и трудно, предупреди Валерий Нестеров от "Сбербанк CIB", макар че от началото на кризата Евросъюза увеличи рязко вноса на "синьо гориво". По данни на ЦДУ ТЕК, износът на "Газпром" за страните от далечната чужбина в началото на март е нараснал с 10% в сравнение с края на февруари до 476,5 милиона куб.м. дневно.

Да се запълнят доставките на руски петрол /236 милиона тона петрол и 151 милиона тона петролни продукти през 2013/ също ще бъде трудно, макар че страните от ОПЕК разполагат с някакви резерви, продължава Нестеров.

Икономическите санкции могат да бъдат въведени срещу Русия, само ако тя избере най-крайния сценарий - нахлуване в Източна Украйна и разделение на страната, смятат анализаторите на "Креди Суис". Вероятността от подобно развитие на събитията те оценяват на 15-20%. Всички прекъсвания в енергодоставките ще потопят в криза едва започналото оживление на европейската икономика, подчерта Нестеров. Според него, европейският бизнес ще оказва натиск върху националните правителства да не прекъсват сътрудничеството с Русия, смята експертът.

Бизнесът е спокоен за момента...

Мнозинството компании с активи в чужбина, анктетирани от "Ведомости", заявяват, че за момента не изпитват проблеми.

Представители на ТМК, "Северстал", "Мечел" и "Евраз" заявиха, че техните американски производства работят нормално. Представител на "Ренова" е убеден, че конфликтът няма да засегне техните швейцарски активи.

Телекомуникационната компания МТС, чийто украински бизнес формира 10% от приходите й, не е свивала инвестициите в Украйна, а миналата седмица пусна в експлоатация оптичен кабел около Киев, съобщи неин представител. В Киев и Крим мрежата на другия Джи Ес Ем оператор "Киевстар" /контролиран от руската Вимпелком/ работи нормално. Компанията няма намерение да преразглежда плановете си за развитието на своята украинска дъщерна компания.

... но има и пострадали

Има компании, на които събитията в Украйна попречиха.

Обстановката през последния ден от емитирането на книжа на компанията "Лента" беше "нервна", спомня си участник в сделката. Някои от заявките бяха оттеглени. IPO на руския клон на Metro Cash & Carry може да бъде отложено, ако ситуацията в Украйна продължи да се влошава, заяви на 2 март представител на Metro Group. По-късно той коригираха своя коментар - компанията анализира всички пазарни условия, включително ситуацията в Украйна.

"Фосагро" отложи своето IPO за втората половина на 2014, а "Промсвязбанк" отложи за неопределено време пускането на субординирани доларови евроблигации. В проспекта на банката оцениха рисковете свързани с Украйна на 70 милиона долара. От "Промсвязбанк" признаха, че всяко негативно влияние върху украинската икономика може да има съществено негативно влияние върху финансовите резултати на банката.