Замъкът Балморал, където кралица Елизабет Втора издъхна в четвъртък, е имот на британското кралско семейство, в който монархът обичаше да прекарва летните месеци с любимите си хора, сред природата на северна Шотландия, далеч от погледите на обществеността, писа АФП.
В тази резиденция бе направена и последната снимка на кралица Елизабет Втора във вторник, когато прие Лиз Тръс, новият министър-председател. На снимката виждаме 96-годишната Елизабет Втора усмихната,  крехка, опираща се на бастун, в тюркоазена дневна стая пред мраморна камина. Това е рядък поглед към интериора на замъка.
От друга страна много снимки на кралското семейство са заснемани в градините на замъка Балморал. Един кадър от 1960 г. оттам показва кралицата, коленичила в парка, заедно със съпруга си принц Филип и сина им принц Чарлз, на фона на двореца. На друга снимка е запечатан херцогът на Единбург да пече месо. Виждаме кралицата по време на езда в имението, или на разходка сред природата с кучетата си, или да шофира ленд роувъра си.
Когато са в Балморал, членовете на кралското семейство "се държат като нормални хора", каза през 1972 г. бившият семеен фотограф лорд Лишфийлд, цитиран от сп. "Таун енд кънтри". "Винаги се обядва на открито и всеки ден са на разходка навън". Балморал бе една от любимите резиденции на кралица Елизабет Втора.
Имотът е притежание на кралското семейство, откакто принц Албърт го купува за кралица Виктория през 1852 г. Изграждането на замъка завършва през 1856 г."Макар да изглежда основно така, както е бил при управлението на кралица Виктория, поколенията собственици следват примера на принц Албърт и внасят подобрения в имота", пише на официалния сайт на замъка.
През 1981 г. принц Чарлз и принцеса Даяна завършват медения си месец в Балморал и позират за медиите край реката. Елизабет Втора, принц Чарлз и двамата му синове са в Балморал, когато в края на август 1997 г. обичаната "принцеса на народа" умира в автомобилна катастрофа в Париж, преследвана от папараци.Докато разплакани поданици оставят милиони цветя пред портите на Бъкингамския дворец и на двореца Кенсингтън, Елизабет и Чарлз заедно с малките принцове остават в Балморал няколко дни, запазвайки мълчание. Тогава кралицата е обвинена в липса на състрадателност - един от най-трудните моменти в управлението й.
За Балморал има и анекдоти. Кралското семейство подлага там новодошлите на ужасни "тестове". Премиерите на Обединеното кралство гостуват в замъка за уикенди. Маргарет Тачър пристига без подходящи обувки и й се налага да вземе назаем, за да придружава кралицата на разходки сред природата. Според биографа на кралицата Бен Пимлот тя възприемала посещенията в Балморал като вид "чистилище".
Бившият премиер Тони Блеър каза, че уикендите в Балморал са смес от "интригуващо, сюрреалистично и откровено страшно". В автобиографията си той разказва как членовете на кралското семейство почистват трапезата след едно от барбекютата на принц Филип, който почина през април 2021 г. "Кралицата пита дали сме приключили с храненето, след това събира чиниите и отива към умивалника".
Какво ще се случи с Балморал при Чарлз Трети? Досега той живееше във вилата си Бъркхол на територията на Балморал. Но това също може да се промени.