Подготвяме документация, за да поискаме около 130 млн. евро от фонд „Солидарност“ на ЕС, който помага на страни, попаднали в бедствие като наводнението в Карловско, обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Работим, за да подпомогнем хората. На първо място това се случи, като институциите отидоха на място, каза той. Предстоят преговори и се надяваме да получим тези пари, които да бъдат използвани за възстановяването на населените места след бедствието, уточни вицепремиерът.
За срещите с представителите на „Лукойл“ вчера с президента и правителството, на които трябваше да се набележат мерки за намаляване на цената на горивата и за овладяване на инфлацията, Атанас Пеканов отбеляза, че няма резултат.  
„Цените в европейски мащаб са най-стряскащият проблем, пред който се сблъскваме тази година. Инфлацията е изключително висока във всички европейски страни и всички търсят механизми да успокоят ситуацията и да гарантират по -поносими цени на гражданите. В тази връзка е била и срещата вчера с ръководството на „Лукойл“, каза Атанас Пеканов. Все още няма резултат, но по това се работи, добави той. 
Според него държавата трябва да търси механизми, включително и с частни компании, за да се задържат цените. 
В България трябва да се прави повече за повишаване на доходи и в социалната сфера, отбеляза още вицепремиерът. Повишаването на доходите беше важна стъпка, която редовният кабинет направи, каза още Атанас Пеканов и уточни, че служебното правителство няма намерение да орязва пенсии и помощи заради недостатъчно приходи в бюджета. 
Европа трябва да предостави допълнително финансиране във връзка с енергийната криза, припомни той. За финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост вицепремиерът Атанас Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим. „За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера”, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов.