Турската полиция е заловила високопоставения член на Ислямска държава Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи, предаде Анадолската агенция, като цитира президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Ислямистът, с кодово име Абу Зейд, е заловен в Турция при операция на полицията и турското разузнаване, заяви Ердоган пред журналисти на връщане от обиколка на Балканите, съобщава Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс. 
По думите на Ердоган Сумайдаи е „третият човек“ в Ислямска държава след бившия лидер Абу Бакр ал Багдади и Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши, който е брат на Ал Багдади и е смятан за действащия лидер на терористичната организация.
Турски телевизионен канал твърди, че в доклад на Съвета за сигурност на ООН се посочва, че терористът с име Башар Хатаб Газал ас Сумайдаи всъщност е Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши - иракчанин, който щял да бъде новият самопровъзгласил се халиф и следователно върховен лидер на Ислямска държава, информира Франс прес. 
Ердоган заяви, че боецът е бил задържан в Истанбул при опит да влезе в Турция. Въпреки че е опитал да промени външния си вид с перука и е използвал фалшиви документи, силите за сигурност са го заловили, тъй като е бил наблюдаван много преди да възнамерява да влезе в Турция.
Турският президент каза, че след като е бил разпитан от полицията и служители на разузнаването, боецът е предаден на турското правосъдие.
Ислямска държава беше разгромена в Ирак през 2017 г. и в Сирия две години по-късно, но спящи клетки на групировката все още извършват нападения и в двете страни, припомня Франс прес.