Във Варна стартира програмата на "Есенна академия 2022" на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. Темата на тазгодишното издание е „Хуманизъм и солидарност при кризи“. Директор на фестивала е Илко Раев. 
При откриването на събитието всички изтъкнаха, че темата на Есенната академия е изключително актуална и дискусиите ще бъдат изключително полезни. В приветствието на патрона на събитието – вицепрезидентът Илияна Йотова, бе посочено, че кризите са стрес-тест за реакцията на обществото и за хуманността, а фестивалът на червенокръстките филми връща вярата, че има хора, които да подадат ръка. По време на церемонията бе почетена с минута мълчание паметта на водния спасител Петър Атанасов от Хасково, който неотдавна загина, за да даде шанс за живот на двама души. Това е пример за тази солидарност, която е тема на нашия форум, подчерта зам.-генералният директор на Българския червен кръст Надежда Тодоровска. 
Сред гостите на Есенната академия са известни български артисти като Искра Радева, Мария Статулова, Параскева Джукелова, Мартина Вачкова, Ицхак Финци, Станимир Трифонов. 
До 11 септември в Концертното студио на Радио Варна ще има серия лекции, посветени на темата „Хуманизъм и солидарност при кризи“. Днес от 10:00 ч. започва панел с лектори проф. Иво Христов, д-р Цветеслава Гълъбова и Татяна Дончева. Следобед от 15:00 ч. ще участват проф. Веселина Раева и проф. Асена Сербезова. На 10 септември в 10:00 ч. лектори ще бъдат доц. д-р Харалан Александров и Валерия Велева.  
В Радио Варна и в „РеБонкърс“ ще се състоят прожекции на 12 филма, подбрани от художествения директор на фестивала проф. Божидар Манов. Сред тях са копродукцията „Мистър Джоунс“, „Медена земя“ и „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ от Република Северна Македония, новата българска продукция „Жири“, германо-френския филм "Ундине". 
Две специални събития има в програмата на Есенната академия. На 11 септември в 10:00 ч. ще гостува журналистът Иван Гарелов, който ще покаже свой филм, сниман в Камбоджа през 1979 г. и ще представи книгата си „Неизпратени писма до Маргарита“. Същия ден в 19:00 ч. в „РеБонкърс“ проф. Бенджамин Голдбърг ще говори за „Медицина и филм“.