Управляващата партия в Япония заяви, че вътрешно проучване е установило, че почти половината от нейните депутати са свързани с Църквата на обединението (Църквата на Мун), което е повод за разрастването на противоречията, възникнал след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи Асошиейтед прес.
Абе беше застрелян по време на предизборна реч в западния град Нара през юли. Заподозреният Тецуя Ямагами съобщи на полицията, че е убил Абе заради очевидната му връзка с Църквата на обединението. В писмо и публикации в социалните медии, приписвани на него, се казва, че големите дарения на майка му за църквата са довели до банкрут на семейството му и са съсипали живота му.
Това доведе до разкрития за широко разпространени връзки между управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) и базираната в Южна Корея църква, която според експерти призовава японските последователи да правят големи дарения, за да компенсират греховете на предците си, включително колонизацията на Корейския полуостров от Япония в миналото.
Генералният секретар на ЛДП Тошимицу Мотеги заяви, че в проучването 179 от 379-те парламентаристи на партията са съобщили за връзки с църквата и свързаните с нея организации. Връзките варират от участие в църковни събития до приемане на дарения и получаване на подкрепа за изборите. Мотеги обаче отрече да има връзки между консервативната управляваща партия като организация и църквата.
''Приемам сериозно резултатите от партийното проучване'', заяви пред репортери премиерът Фумио Кишида. ''В бъдеще партията ще прекъсне връзките си с организации с известни социални проблеми и ще превърне това в своя политика, за да не предизвикваме подозрения от страна на обществеността."
Църквата на Мун е обвинявана в неподходящи тактики за набиране на членове и бизнес тактики и в оказване на натиск върху последователите да правят големи дарения, което църквата отрича.
Деветдесет и шестима от депутатите от ЛДП съобщават, че са присъствали на събития, организирани от църквата или нейни филиали, а 20 са казали, че са изнасяли речи. Близо 50 са заявили, че са плащали пари по време на събитията, а 29 са приемали дарения. По-малкият брат на Абе, бившият министър на отбраната Нобуо Киши, и бившият министър на икономиката и промишлеността Коичи Хагиуда са сред 17-те, които са приели последователи на църквата като доброволци в предизборната кампания.
Абе, консервативен националист, който беше един от най-влиятелните японски политици, записа миналата година видеопослание за Всеобщата федерация на мира, свързана с църквата група, в което похвали съоснователя на федерацията Хак Джа Хан Мун, който оглавява и Църквата на обединението, за усилията ѝ за насърчаване на традиционните семейни ценности.
Опозиционните депутати разкритикуваха проучването, че е изключило Абе, тъй като той е починал. Според критиците в проучването не са включени и депутатите от ЛДП в местните парламенти, където последователите на църквата също активно влияят върху политиките.
Църквата на обединението е основана в Южна Корея през 1954 г. и идва в Япония десетилетие по-късно. Тя е изградила близки връзки със законодателите на ЛДП поради общите интереси в консервативните каузи, включително противопоставянето на комунизма. Дядото на Абе, бившият министър-председател Нобусуке Киши, помага за основаването на политическото звено на църквата в Токио през 1968 г.
Критиците твърдят, че решението на Кишида да организира на 27 септември държавно погребение за Абе е опит да се угоди на депутатите, принадлежащи към бившата фракция на Абе в управляващата партия, за да се запази единството на партията и да се укрепи позицията на Кишида върху властта. Първоначално правителството на Кишида определи разходите за погребението на 250 млн. йени (1,7 млн. долара), но наскоро заяви, че ще са необходими поне още 1,4 млрд. йени (9,7 млн. долара) за охрана, транспорт и гостоприемство на чуждестранните високопоставени гости и други лица. Някои твърдят, че разходите могат да нараснат още повече.