Националната асоциация на нигерийските студенти (НАНС) призова за незабавно разрешаване на продължаващата стачка на Синдиката на академичния персонал на университетите (САПУ), предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Новоизбраният президент на НАНС Умар Фарук-Лавал отправи призива в Абуджа в изявление пред медиите относно развитието на стачката.
Той призова САПУ да се върне на масата за преговори и да отвори отново държавните университети в цялата страна.
Той също така обяви, че асоциацията ще протестира срещу осеммесечната стачка, като каза, че трудовата криза е донесла несметни трудности за студентите, родителите и икономиката на нигерийците.
„Единственото нещо, което ще кажа, е, че САПУ и федералното правителство трябва да се върнат на масата за преговори и да разрешат всички проблеми по приятелски начин и да отворят отново нашите кампуси“, каза Фарук-Лавал.
„Не студентите плащат заплатите на преподавателите, а федералното правителство, така че ние нямаме капацитет да съветваме нито правителството, нито нашите преподаватели, можем само да настояваме и двете страни да се върнат на масата за преговори“, каза той.
През следващите 24 часа президентът на НАНС ще се срещне със законно избрания президент на всички кампуси, като се очаква да бъде взето решение за протест пред Федералното министерство на образованието.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)