Седемдесет и деветото издание на кинофестивала във Венеция е към своя край, но за финал е запазен един от най-очакваните филми - "Блондинка" на режисьора Андрю Доминик с актрисата Ана де Армас в ролята на екранната икона Мерилин Монро, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес. 
Тази вечер е световната премиера на продукцията. Филмът е сред 23-те продукции, включени в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция. 
Близо тричасовата епопея е базирана на биографичната творба на Джойс Карол Оутс и разглежда обществения и личния живот на холивудската икона - от проблемното й детство като Норма Джийн до световната й слава като Мерилин Монро. Създателите на филма си позволяват определени повествователни свободи, като специален акцент във филма е поставен върху отношенията на Монро със съпрузите и любовниците й. За да се подготви за ролята, Ана де Армас, която е родена в Куба, работи с преподавател по диалект в продължение на една година.
Актьорският състав на "Блондинка" включва още Ейдриън Броуди в образа на драматурга Артър Милър, Боби Канавали като бейзболната звезда Джо ди Маджо - бивши съпрузи на Монро, както и Сара Пакстън, Джулиан Никълсън, Тоби Хъс.
Филмът на Нетфликс, продуциран от компанията на Брад Пит "План Би", е първият, създаден от стрийминг платформа с рейтинг NC-17 от Асоциацията на филмовите продуценти. Това означава, че лица под 17-годишна възраст не се допускат на прожекциите му в киносалони.
"Блондинка" ще излезе на голям екран в избрани кина на 16 септември, преди да тръгне по Нетфликс на 28 септември. 
Продукцията е една от много, които стартират на кинофестивала във Венеция с надеждата да попаднат в надпреварата за "Оскар".
Венецианската Мостра приключва на 10 септември.
Нетфликс умело повиши очакванията около "Блондинка" - проект, който започна преди компанията да претърпи първата си загуба на абонати под натиска на конкуренцията, отбелязва Франс прес. 
Други амбициозни авторски филми на стрийминг платформата бяха представени в конкурсната програма на Венеция с променлив успех - Алехандро Гонсалес Иняриту изгуби зрителите си в лабиринта на своя "Бардо", Ноа Баумбак не преоткри очарованието на предишните си филми с "Бял шум", докато Ромен Гаврас впечатли с "Атина".
Истинският тест за Нетфликс обаче ще бъде с "Блондинка" - нов прочит на живота на филмовата икона Мерилин Монро, съчетаващ измислица и факти. Австралийският режисьор Андрю Доминик, типично в негов стил, обяви филма за "шедьовър" и се закани да превърне изпълнителката на главната роля - изгряващата звезда Ана де Армас, в актриса от холивудската "тежка категория".
За разлика от Кан, който се ръководи отчасти от собственици на киносалони, венецианската Мостра отваря широко вратите си за филми, които няма да бъдат прожектирани на голям екран. 
Актрисата Ана де Армас, известна най-вече като момиче на Джеймс Бонд в "Смъртта може да почака", е избрана да претвори живота и трагичния край на една звезда, смазана от холивудската машина.
"Блондинка" обещава феминистки и романтичен прочит на пътя на Норма Джийн Мортенсън - истинското име на Мерилин, която умира през 1962 г. на 36-годишна възраст, след като се превръща в икона на популярната култура.
Нейната съдба вече е вдъхновила множество творци - от Анди Уорхол и неговите портрети до филма "Моята седмица с Мерилин" с Мишел Уилямс, минавайки през писатели като Норман Мейлър.
"Блондинка" обещава също така да хвърли ярка светлина върху патриархалната система на Холивуд без претенции да разгадае мистерията, която продължава да витае около смъртта на екранна икона.
Филмът е базиран на романа на американката Джойс Карол Оутс, публикуван през 2000 г. Чрез кошмарната траектория на Мерилин, малтретирана от мъжете и индустрията и търсеща през целия си живот невъзможната любов, авторката рисува язвителен портрет на Америка от 50-те и 60-те години на миналия век.
Възстановяването, понякога с помощта на архивни снимки, на легендарни сцени от седмото изкуство, като например интерпретацията на Мерилин Монро на "Diamond's are a Girl Best Friend" в комедията "Мъжете предпочитат блондинки", също е сред предизвикателствата, пред които се изправя филмът. 
Отвъд блясъка, режисьорът Андрю Доминик обещава да потопи зрителите и в психиката на Мерилин, започвайки от нейното травматично детство.
Филмът проследява и бурния любовен живот на Монро -  поредица от разочарования за артист, издигнат от индустрията и пресата до секс символ.
"Блондинка" е своеобразна критика на "свещените крави на Америка", според думите на режисьора Андрю Доминик в интервю за "Скрийн дейли".  
Филмът нямаше да види бял свят без движението за осъждане на сексуалните посегателства в света на киното, "тъй като никой преди това не се е интересувал от тези неща: какво е да си момиче, лишено от любов, или какво е да преминеш през месомелачката на Холивуд".
Саундтракът на "Блондинка" е дело на рокаджиите Уорън Елис и Ник Кейв - близки приятели на режисьора, за които той вече е правил документални филми.