Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били открити за продажба в т.нар. "тъмна мрежа"  след хакерска атака срещу командването на въоръжените сили на страната и военното й разузнаване, предаде днес Франс прес, като се позова на местния всекидневник "Диариу ди Нотисиаш".
"Става дума за продължителна и незасечена кибератака, извършена от компютърни ботове, програмирани да намират подобен тип документи", заявяват анонимни източници пред онлайн изданието на медията.
Според "Диариу ди Нотисиаш" случаят е бил засечен от американското разузнаване през август, след което оттам са уведомили португалските власти с посредничеството на посолството на САЩ в Лисабон. Разследването на португалските служби по киберсигурност е идентифицирало командването на въоръжените сили, военното разузнаване и отдел в министерството на националната отбрана като мишени на кибератаката, уточняват от медията.
Запитани от АФП по темата, представители на кабинета на министър-председателя Антониу Коща повториха коментара си пред вестника, в който "правителството уверява, че отбраната на страната и въоръжените ѝ сили работят ежедневно за това доверието в Португалия, страна основател на Алианса, да остане неопетнено". "При всеки случай, когато има подозрения за проникване (...) се правят задълбочени анализи" и се взимат мерки за "засилване на секретността на нашата киберсигурност", добавиха от кабинета, без да потвърдят или отрекат кражбата на документите.
Според информацията, с която "Диариу ди Нотисиаш" разполага, документите, за които става дума са били обменяни между различни португалски служби чрез незащитена интернет връзка.
"Няма да коментираме предпопагаеми кражби на поверителна информация. Португалия е ценен член на НАТО, която има важен принос за нашата колективна сигурност", посочи за Франс прес представител на организацията.