За втора поредна година град Брацигово е домакин на архитектурния форум "Брацигово - Каменният поток на времето", посветен на културно-историческото наследство.
Събитието, което ще се проведе от 9 до 11 септември, е организирано съвместно от Община Брацигово, Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България. Българската телеграфна агенция (БТА) e медиен партньор.
Форумът е насочен както към професионалисти архитекти, инженери, реставратори и строители, така и към граждани, защото значимостта на културното ни наследство е важно да бъде осъзнато от всички и заедно да се грижим за неговото опазване и ревитализиране, казват организаторите.  Това е и мисията на събитието.
Важна част от програмата е кръгла маса на 9 септември от 13:30 ч. на тема „Проблеми при прилагане на законодателството и осигуряването на квалифицирани кадри в областта на опазване на недвижимото културно наследство“. В нея ще се включат експерти от Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Националния институт за недвижимо културно наследство, университети и професионални гимназии, Националното сдружение на общините, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюз на архитектите в България, областни управители, главни архитекти и представители на различни държавни органи, отбелязват организаторите.
Главна цел е да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Камара на архитектите и Камара на строителите в България и Община Брацигово за създаването на образователен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема. Това бе част от концепция, представена в рамките на миналогодишното издание на форума от арх. Георги Цапков, арх. Десислава Димитрова и арх. Младен Китов. В нея град Брацигово е даден като примерен модел за управление на обектите на недвижимото културно наследство.
Програмата тази година включва три дни лекции и презентации по различни теми, свързани с архитектурното културно - историческо наследство – опазване, реставрация, адаптация и ревитализация. Организирани са три практически обучения в сградата на сдружение “Наследство Брацигово” - “Каменна мааза”: “Традиционни техники и методи на работа с вар и хоросан”, “Възстановка на декоративен каменен корниз” и „Декоративни каменни орнаменти за изграждане на чешма”. 
Рамките на събитието ще бъде организирана детска архитектурна работилница "Макети на мечти", която ще се проведе в Историческия музей на града.
На 10 септември от 16 ч. ще има специална презентация, посветена на енергийна ефективност при сгради със статут на недвижимо културно наследство.
На 11 септември програмата е насочена към изкуство и архитектура. Представена ще бъде изложбата "Драски по софийските работи" на арх. Тодор Войников в Историческия музей в Брацигово. Форумът ще завърши с изказване на акад. Цвятко Сиромашки, който ще говори за синтеза между скулптура и архитектура, казват организаторите.