Стив Банън, някогашният стратег на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, се предаде на властите в Ню Йорк, за да му бъдат предявени обвинения, свързани с усилията на Тръмп да построи стена по границата между САЩ и Мексико, съобщи Ройтерс.
През август 2020 г. 68-годишният Банън и още трима души бяха обвинени от федералните прокурори в измама на дарители в частна кампания за набиране на средства на стойност 25 милиона долара, известна под името "Ние изграждаме стената", целяща да помогне за изграждането на съоръжението по границата. Банън отказа да се признае за виновен по това обвинение, включително за предполагаемо отклоняване на 1 милион долара за лични разходи.
Обвиненията срещу него бяха свалени, след като Тръмп помилва Банън през януари 2021 г., в последните часове на президентския си мандат. Но президентското помилване в САЩ се отнася до федерални обвинения и не забранява преследване от щатските власти.
Предявените днес шест обвинения включваха два случая на пране на пари, три случая на заговор и един случай на заговор с цел извършване на измама. Същите обвинения са предявени и срещу друг обвиняем, организацията с идеална цел "Ние изграждаме стената", събирала средства за кампанията.