Смилян обяви ХVІІІ издание на конкурса "Най-оригинално пано от смилянски фасул", съобщи за БТА Илия Годев, секретар на читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927". Наградените творби от конкурса ще бъдат представени по време на традиционния Празник на смилянския фасул, който ще се проведе от 27 до 29 октомври.
В конкурса могат да участват деца от детски градини и ученици от основни училища без ограничения за местоположението на учебното заведение или местоживеенето на автора на паното. Организаторите очакват да се включат деца от цялата страна, а защо не и българчета от чужбина. Миналогодишното издание на конкурса показа изключителен интерес към художествената надпревара. Общо 106 пана от бобени зърна се състезаваха за наградите. Регламентът не предвижда зададена тема,  предоставя се пълна творческа свобода за тематиката на фасулените произведения.
Творбите за конкурса ще се приемат до 25 октомври, а повече информация за условията за кандидатстване са посочени във фейсбук страницата на читалището. Над 300 пана са събрани в колекцията на Смилян от досегашните издания на оригиналния конкурс.